Először simogasd meg! Kleopátra és Pumukli viszonozza a szeretetedetHír | 2015.07.19.

AZ ORSZÁG ELSŐ, mindmáig egyetlen alpakaterápiája a fogyatékosok ügyét felkaroló miskolci Szimbiózis Alapítvány baráthegyi majorságában működik. Az alpaka végtelenül jámbor teveféle. A számos jószágot nevelő majorság kedvencei Cleopátra és Pumukli, akikkel öröm a terápia: rengeteg szeretetet kapnak és adnak.

Bohus Viktória, az állatok asszisztálásával végzett terápiák vezető munkatársa a 25 éves autista Danit és a 27 éves, enyhén szellemi fogyatékos Gyuszit kéri meg, hogy tartsanak bemutató foglalkozást a selymes-gyapjas barna Pumuklival és a fekete Kleopátrával. A majorságban nyílt titok, hogy dúl a szerelem az elválaszthatatlan alpakapár között, s Kleopátra vemhes. Most épp gondozójuk, Házy Julcsi – aki egyúttal terapeuta is – vezeti ki őket a karámból. Közben Gyuszi elviszi a kutyákat, hogy a füves téren kialakíthassák az akadálypályát. A szokásos simogatás után kézbe kerülnek a kötőfékek: Kleopátrát Dani és Julcsi, Pumuklit Gyuszi és Viktória vezeti. Miközben a nap is kisütött, minden feladat rendben „elvégeztetett”.

– Gyuszó borsodi árva fiú, állandó lakcíme a majorság – mondja az irodában Viktória, aki agrármérnök és lovas iskolában is tanított. – Hatalmas a lelke, s állatbolond. A szobája ablaka alatt kis tavacskát alakított ki, ahol ékszerteknősöket tart. A pesti Dani zárkózottabb, néha hazajár. Remek a kézügyessége, a kézműves műhelyben dolgozik. Az otthonban lakók zöme autista vagy baleseti sérült, szellemi fogyatékos. Mindenki dolgozik valamit, amihez ért vagy kedve van. Az alpakákat mindenki egyformán szereti. Rajtuk kívül a majorságban sokféle állat él: kecskék, nyulak, baromfik, lovak, kutyák. Régi vágyunk volt, hogy terápiás célra alpakát szerezzünk be, mert az Olaszországban, Ausztriában tett tanulmányutakon láttuk, hogy milyen jó hatással vannak az emberre, az egészségesekre is. Élmény velük dolgozni, mert nemcsak a gyapjuk puha és a léptük halk, de „selymes” a természetük is.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: SZABADFÖLD.HU