Előítéletekkel élniHír | 2015.01.10.

"Előítélettel viseltetni valaki iránt annyit tesz, hogy úgy bíráskodunk valaki felett, hogy nem is ismerjük."
                                                                                                                          Adam J. Jackson

Mindannyian valamennyire előítéletesek vagyunk, csupán ennek mértéke változó. Nap, mint nap folyamatosan dobálózunk önmagunkban megjegyzésekkel, melyek a szemközti ember külsejét ítélik meg legtöbbször. Nem tudatosítjuk, hogy folyamatosan ítélkezünk, véleményt alkotunk, megbélyegzünk, beskatulyázunk valakit. De eljöhetnek a megváltó pillanatok, amikor ezek az emberek közelebb kerülnek hozzánk, és hirtelen a külső, vizuális inger feledésbe merül, mert a belső felülírta a külsőről alkotott, téves megítélésünket. Vajon az elszenvedett fél, hogy küzd meg az ellenállással? Hogyan tudja elfogadtatni magát a vele szemben álló többséggel?

Mohamed Fatima, énekesnő már általános iskolában megtapasztalta az előítéletességet, amikor a naplóban a neve melle egy ’c’ és egy ’v’, mint vegyes volt írva. Édesapja muzulmán édesanyja roma. 15 éves volt, amikor két társával együtt létrehozták a Fekete Vonat együttesét. A fiatalok célja az volt, hogy a romák és a magyarok között meglévő falat lerombolják. A koncertjeiken együtt szórakozott a két csoport, nagyon pozitívan fogadta őket a közönség. Ami a külsőt illeti, Fatima volt túlsúlyos és vékony testalkatú is. De az emberek folyamatosan bántották hol túlsúlya, hol vékonysága miatt.

Oláh-Koppány Andrea blogger, akadálymentesítési szaktanácsadó először egy állásinterjún találkozott az előítéletességgel. A feszültség közte és a felvételiztető között akkor szűnt meg, amikor Andrea megkérdezte, hogy zavarja-e őt az, hogy kerekesszékes? E kérdés után kezdett oldódni a hangulat, olyannyira elnyerte a munkáltató szimpátiáját, hogy meg is kapta volna az állást. A blogger szerint a legzavaróbb az, hogy az emberek úgy gondolják, hogy aki kerekesszékes az szellemi fogyatékos is. Kerekesszékes párjával már 10 éve élnek együtt, született egy egészséges gyermekük, aki körül, mindent akadálymentesen meg tudnak oldani.

Dr. Almási Kitti, klinikai szakpszichológus szerint az egészséges emberekre az óvatoskodás jellemző. Úgy beszélnek, úgy viszonyulnak például egy kerekesszékes emberhez, mintha minden rendben lenne. Az előítéletességgel az a baj, hogy nem engedjük közel az általunk megbélyegzett embereket, nem akarjuk egyáltalán megismerni. Ennek leküzdéséhez sokat kell dolgoznunk. Minél előítéletesebbek vagyunk, annál kisebb mezőben engedjük mozogni a másikat.

Sárai Rita, Gördülő Tánccsoport egyik megalapítója és vezetője. 29 éves korában, egy baleset következtében került kerekesszékbe. Szerencsésnek tartja magát, mert súlyos előítéletességet nem tapasztalt, inkább az óvatoskodás a jellemzőbb. Rita megítélése szerint a gyógyulásra kisebb az esély, így fordított szemszögből kell tekinteni az életre. A környezetet kell hozzájuk adaptálni. Úgy gondolja nem csak mozgássérült emberek, hanem élménysérültek is vannak. Akik ugyanúgy szeretnék élvezni a mozit, az előadásokat, ugyanúgy szeretnének vásárolni - de csak abban az esetben tudnak, ha akadálymentesítve van a környezetük.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: RIDIKÜL MAGAZIN