Élményekkel motiválnak a VOLT fesztiválonEsemény | 2013.06.11.

Hamarosan indul a fesztiválszezon, amely fiatalok tízezreit mozgatja meg évről-évre. A sort az EFOTT és a Hegyalja Fesztivál nyitja, a soproni VOLT Fesztivál folytatja, majd következik a Balaton Sound és augusztusban a Sziget. Hogyan készülnek a szervezők a különleges igényekre? Miként motiválják a fesztiválozókat a környezeti értékek védelmére?

„A rangosabb fesztiválokon mindenhol együttműködőek a fogyatékossággal élő fiatalokkal, különösen abban az esetben, ha a rendezvényre való jelentkezés érdekvédelmi szervezeten keresztül történik. Látássérült emberek esetében igazán az akadálymentes közlekedés biztosítása fontos szempont. Ha a rendezvényt úgy hirdetik meg, hogy a látássérült résztvevők kísérőt vehet igénybe, akkor nagyobb eséllyel látogatnak el" – tudták meg a korábbi években a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének Lendület ifjúsági Klubjától.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a fesztiválok szervezői egyre jobban figyelnek a fogyatékossággal élő vendégek igényeire, és ezzel párhuzamosan az érintettek is bátrabban képviselik érdekeiket. „Meggyőződésem szerint a fesztiválok a lehető legbékésebb szigetek a hétköznapokban. Az a kérdés, hogy megvalósul-e tolerancia, esélyegyenlőség, odafigyelés a másikra nézve, fel sem merül ebben a formában. Olyannyira természetes ez mindenki számára, hogy azt öröm látni. Nem számít, honnan jöttél, ki vagy, ép vagy-e, vagy sem, mindenki kedves és segítőkész a másikkal. Ha a hétköznapokban is így tudnánk egymás felé fordulni, egymáshoz viszonyulni, igazán elégedettek lehetnénk" -  mondta el a Közelképnek tavaly Lobenwein Róbert, a VOLT fesztivál és a Balaton Sound egyik főszervezője. „Fesztiváljainkon, ha csak tehetem, szóba elegyedek fogyatékkal élőkkel, hogy megtudjam, mennyire felelünk meg az ő igényeiknek, mennyire alkalmas az adott fesztivál, például a kerekesszékes közlekedés szempontjából" – tette hozzá.

Ennek jegyében a VOLT fesztivál a fogyatékos vendégek gondtalan szórakozásával is törődik. Akadálymentesített WC-kel, mosdókkal várják a mozgáskorlátozott embereket, a VIP szektor mellett felállított tribünről pedig a kerekesszékkel érkezőknek is teljes élményt nyújtanak majd a koncertek. Tavaly a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség bevonásával készültek a fogyatékos vendégek fogadására, és közös erőfeszítéssel igyekeztek a rendezvény egész területét bejárhatóvá tenni. Kerekesszékkel rögtön a kapunál lehetőség nyílt a gyorsítósáv igénybevételére, mellyel a hosszas várakozás elkerülhető lesz.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG