Elképesztő, mi minden hat a látásra!Tanulmány | 2012.02.22.

A látásproblémáknak számos okuk lehet. Előfordulhat, hogy csupán a kor előrehaladtával „menetrendszerűen” bekövetkező időskori látásromlásról van szó. Az sem ritka, hogy valamilyen krónikus betegséghez (cukorbaj, magas vérnyomás, érelmeszesedés) társul a látásromlás. Súlyosabb esetekben azonban a korosodással olyan szembetegségek is kialakulhatnak (ilyen a hályogképződés vagy a makuladegeneráció, azaz sárgatestsorvadás), amelyek végleges látásvesztéshez is vezethetnek.

Nem kell eljutnia a látástól a vakulásig!

A makuladegeneráció a szemfenék meszesedését és az éleslátást biztosító sejtek pusztulását jelenti. Az utóbbi évek kutatásai azt igazolták, hogy az ötven feletti korosztályhoz tartozók szemészeti problémáinak – többek között a legsúlyosabbnak számító makulaelfajulásának – a megelőzésében fontos szerepe lehet a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a szemvédő vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó ún. komplex étrend-kiegészítők szedésének is, például kimondottan az ötven feletti korosztály számára fejlesztett Centrum Silvernek.
Nem elég, amit megeszel, ezért olyan is kell, amit beveszel

A pótlást azért is ajánlják nemcsak a táplálkozástudománnyal foglalkozók, hanem maguk a szemészorvosok is, mert a napi táplálékainkkal általában csak a töredékét tudjuk bevinni a szervezetünkbe mindazon vitaminoknak, ásványi anyagoknak, amelyeknek a látásunk megőrzésében (is) fontos szerepük van. A Centrum Silver a tudományos kutatások eredményeinek figyelembevételével, azaz a szükséges mennyiségben és összetételben tartalmazza mindazon antioxidánsokat (vitaminokat és ásványi anyagokat, mikrotápanyagokat), amelyek a szem egészségének megóvásában, öregedésének megelőzésében is sokat segíthetnek. A szemvédő anyagok A-tól Z-ig

A makuladegeneráció megelőzésben, illetve a sejtek sorvadásának megfékezésében kiemelt szerepe van a lutein rendszeres bevitelének. Ez a szem anyagcseréjét segítő (a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozó) mikrotápanyag a szemben, a retinán lévő sárgafolton koncentrálódik, vagyis hiánya látáscsökkenéshez vezethet. Ezzel szemben a szem egyenletes lutein-ellátottságának köszönhetően csökkennek az időskori látásromlás, illetve látásvesztés esélyei.
Azoknak tehát, akik valamilyen okból (genetikai hajlam, érelmeszesedés, magas vérnyomás, diabétesz stb.) az időskorban jelentkező látáscsökkenés kockázati körébe tartoznak, kifejezetten ajánlott a luteint tartalmazó Centrum Silver A-tól Z-ig Luteinnel nevű filmtabletta.

Ebben az étrend-kiegészítőben egyébként más, a látás élességének, a szem egészségének megőrzésében, azaz kiegyensúlyozott anyagcseréjének biztosításában fontos szerepet betöltő vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók, mégpedig a legújabb táplálkozástudományi kutatások által ajánlott mennyiségben.
A Centrum Silver A-tól Z-ig Luteinnel készítmény A-vitaminja segíti a látás élességének megőrzését, így például ennek a mikroelemnek köszönhetjük, hogy sötétben is látunk. A filmtablettában lévő ásványi anyag, a cink segíti az A-vitamin hasznosulását.

A C-vitamin, amely a készítményben is megtalálható, az egyik legismertebb antioxidáns, amely „közömbösíti” a szervezetünkbe kerülő szabad gyököket (ezek felelősek a szervezet oxidációjáért, kopásáért, „elhasználódásáért”: így különféle betegségek kialakulásáért). Ez a vitaminfajta – többek között – a szemfenék meszesedését is meggátolja, mert védi a hajszálerek épségét.

A Centrum Silver A-tól Z-ig Luteinnel filmtablettában található E-vitamin például a káros fényhatásoktól, többek között a nap ártó sugaraitól védi a látószervünket. Az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin, valamint a szervezet egészséges működéséhez ugyancsak nélkülözhetetlen ásványi anyagok, a réz és a foszfor hozzájárulnak a szem egészségének megőrzéséhez is, illetve lassítják az öregedéssel járó látásproblémák kialakulását.
Ezüstkészítmény az ezüst korosztálynak


Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ