Életműdíj a kardiológus professzornakHír | 2016.05.08.

Szakmai munkássága elismeréséül Markusovszky Lajos Emlékérmet kapott Czuriga István professzor.

A Markusovszky Lajos Alapítvány Kuratóriuma, valamint az Orvosi Hetilap Szerkesztőbizottsága és Szerkesztősége idén a Debreceni Egyetem kardiológusának ítélte oda a rangos szakmai kitüntetést. A professzor szerdán vette át az elismerést az Akadémiai Kiadó Markusovszky Lajos-emlékülésén, ahol díszelőadást is tartott.

Czuriga István 1975-ben szerzett diplomát „summa cum laude“ minősítéssel a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Végzését követően a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján helyezkedett el, majd annak átszervezése után a Szív-és Tüdőgyógyászati, illetve a Kardiológiai Klinikára került, ahol több évtizede dolgozik címzetes egyetemi tanárként. Szakmai érdeklődésének középpontjában a szívelégtelenség, a szívinfarktus utáni másodlagos megelőzés és rehabilitáció, valamint a koszorúér-betegség diagnosztikája és kezelése áll.

Címzetes professzor a Pécsi Egyetemen is, ahol szakmai útmutatása mellett hozták létre a Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Tanszéket.

Tudományos ösztöndíjjal Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban és Izraelben szerzett külföldi tapasztalatokat, melyeket itthon kamatoztatott. Közreműködésével alakították ki 1984-ben Debrecenben a szívbetegek teljeskörű járóbeteg kardiológiai szakellátását megvalósító Járóbeteg Kardiológiai Intézetet, amely egyesíti a prevenciót, a gyógyítást, a gondozást és az ambuláns rehabilitációt. Klinikai tevékenysége mellett harminc éven át látta el a Hajdú-Bihar megyei kardiológus szakfelügyelő főorvosi feladatokat.

Számos hazai és külföldi tudományos, illetve szakmai testület tagja, munkásságát mások mellett Miniszteri Díszoklevéllel és Kenézy-díjjal is elismerték.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBORVOS