Életmódváltással a cukorbetegség ellenHír | 2014.06.27.

A szakorvos tanácsai a betegség kézbentartására a cukorbetegek világnapján.

A cukorbetegség a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése, a glükóz feldolgozásának zavara. Ennek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon hiánya és a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége. A cukorbetegség hazánkban minden tizedik embert érint. Körülbelül 800 ezer a kezelt páciensek száma, és majdcsak ennyi azoké is, akik még nem tudnak róla. Régiónkban a cukorbetegek körülbelül öt százaléka küzd 1-es típusú betegséggel, amely az inzulin teljes hiányát jelenti, azaz többnyire autoimmun folyamat eredményként jelentkezik. Ilyenkor ellenanyagok termelődnek a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei és az inzulin ellen. A betegségnek ez a fajtája bármikor kialakulhat, de fiatalkorban gyakoribb – tájékoztatott Káplár Miklós, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Anyagcsere Betegségek Tanszékének docense annak kapcsán, hogy június 27-e a cukorbetegek világnapja.

Az egyetem honlapján megjelent tájákoztató szerint a 2-es típusú – régen időskori cukorbetegségnek nevezett, ma már azonban a 30-40 éves korosztályban, sőt az elhízott tinédzsereknél is jelentkező – betegség során a szervezet érzéketlenné válik az inzulin ellen. Ebben szenved a cukorbetegek 95 százaléka. Kialakulása és a túlzott szénhidrátfogyasztás, illetve az elhízás között komoly összefüggés van, továbbá rizikótényező a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint is.

Genetikusan is öröklődik: ha egy szülő cukorbeteg, akkor 40 százalék az esélye, hogy a gyermeke is cukorbeteg lesz, mindkét szülő betegsége esetén kétszer valószínűbb. Az ebben a típusban szenvedők több mint fele néhány évnyi gyógyszeres terápia után inzulinkezelésre szorul. A betegség súlyos következményekkel járhat: vaksághoz, művesekezeléshez, végtag amputációhoz, idegi bántalmakhoz is vezethet.

A szakember a cukorbetegség megelőzésében az egészséges életvitel fontosságát emelte ki, aminek része a rendszeres testmozgás és a normál testsúly megőrzése.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBORVOS