Éjszaka edz a vak paralimpikon, KabócaHír | 2011.12.29.

A szinte teljesen vak Orbán Csaba két és fél évvel ezelőtt kezdett el futni, azóta terepversenyek és ultramaratonok résztvevője, de a londoni paralimpián is jó szeretne teljesíteni. Az októberi frankfurti maratonin az utolsó kilométerekre elvesztette látó kísérőjét, de így is majdnem paralimpiai A-szintet futott.

A futók közt csak Kabócaként ismert 40 éves Orbán Csaba napra pontosan emlékszik, mikor kezdte a kilométergyűjtést. “A kedvesem hobbi kocogó, ő noszogatott, ha már olyan jó alkatom van, én is próbáljam ki a futást. 2009. május 8-án mentem ki végül először futni a Margitszigetre”.

Orbánnak egy februári orvosi vizsgálat szerint csupán hét százalékos a látása, szemének csak az alsó perifériáján lát, nagyjából azt, ami a lába előtt van.

A kezdés óta is legtöbbször a szigeten edzett, de a külső, a szinte minden kocogó által használt rekortánt el kellett hagynia, nem akart szó szerint összeütközésbe kerülni a többiekkel. Nagyobb tempónál előfordulhat, hogy már csak későn észleli a futó társakat, egy bukásban pedig sérülést szerezhet mindkét fél. Ezért döntött úgy, hogy inkább éjszaka edz a margitszigeti autóúton.

A versenyzésbe először terepfutásokon kóstolt bele, sikeres is volt, de ez nem kis munkájába került. A versenyek előtt sokszor bejárta a pályát. “Akkor voltam hatékony, ha megtanultam útvonalat, van olyan, amit méterről méterre tudok. Általában a lejtőkön voltam lassabb, ott sokkal jobban kellett figyelnem a kövekre, gyökerekre és minden egyéb akadályra. Hamar kiderült, nem úgy futok terepen, amennyit a lábam és a szívem tud. Ezért is tértem át a terepről aszfaltra”.

Egy éve határozta el, hogy maratonit fog futni, és megpróbálja kvalifikálni magát a londoni paralimpiára. A versenyzés előtt azt is tisztázni kellett, milyen kategóriában indulhat. Orbán az nem vállalta volna, ha egyedül kell futnia, a frissítések, éles kanyarok miatt szüksége van segítőre. A vizsgálatok alapján végül a T12-es kategóriába sorolták, itt nem kötelező, de engedélyezett a kísérő futó.

Orbán már első maratoniján három óra alatt futotta le a távot, az ultratávok után nagyon is “rövidnek és gyorsnak” tűnt számára a pálya. A paralimpia A-szintet az október végi frankfurti versenyen akarta megfutni. A 2:55-ös szinttől egy picivel elmaradt úgy, hogy megsérülő kísérőjét, Varga Józsefet elhagyta az utolsó kilométerekre. “A fő probléma az volt, hogy nem láttam a kilométertáblákat, és nem tudtam, hogy mikor hajrázhatok” - számolt be Orbán.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: SPORT GÉZA