Együttműködési megállapodás a Vakok és Gyengén Látók Egyesülete és a LDM közöttHír | 2015.08.25.

A súlyosan látássérült, vak emberek számára egészen más csatornán érkeznek az információk az élményszerzéshez, a tanuláshoz, mint általában. Az emberek többsége az információk 80%-át a szemén keresztül fogadja be, látássérültként így különösen hátrányos helyzetben van az ember egy múzeumban, ahol általában a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elve érvényesül.

Ezért különösen fontos a látássérültek számára  a speciális tárlatvezetés, ahol a szokásosnál lényegesen több szóbeli információt nyújtanak a múzeum szakemberei a kiállított tárgyakról, alkotásokról.

Mindenki számára élmény, ha anekdotákkal, kis történetekkel tűzdeli meg a tárlatvezető a kiállításról szóló információhalmazt. Érdekessé, könnyebben megjegyezhetővé válik az az ismeretanyag, amely valamilyen más módon is rögzülhet idegrendszerünkben, pl. megtapinthatjuk formáját, anyagát, személyes kontaktusba kerülünk a kiállítás anyagával. Tehát egy kiállításra mindkét félnek fel kell készülnie.

A Vakok és Gyengén Látók Egyesülete és a Laczkó Dezső Múzeum között kötött együttműködés arra szolgál, hogy a két szervezet segítse egymást abban, hogy minél több művészeti, illetve történelmi élménnyel gazdagodhassanak a súlyosan látássérült emberek is. Az egyesület munkatársai rávezetik, felkészítik a tárlatvezetőket a látássérültekkel való találkozásra, kommunikációra, és propagálják sorstársaik körében a Laczkó Dezső Múzeum kiállításait, valamint több közös program megrendezése is szerepel a tervek között.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MUSEUM.HU