Együttműködés Újbudával - FSZKHír | 2012.05.09.

A közszolgáltatások igénybevételekor a fogyatékos emberek más-más szempontból akadályozottak. Törvényi kötelezettség, hogy számukra az épületből, az információkból és a szolgáltatásból álló közszolgáltatást eltérő szükségleteik alapján hozzáférhetővé tegyék. Ezért Újbuda Önkormányzata a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány (FSZK) segítségével szeretne hatékonyan felkészülni a rá váró akadálymentesítési, egyenlő esélyű hozzáférés biztosításához kapcsolódó feladatok elvégzésére. A jövőbeni együttműködést tartalmazó keret-megállapodást Dr. Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere és Tóth Egon az FSZK kuratóriumának alelnöke írta alá.

Az együttműködés első lépéseként az Önkormányzat szakemberei 2011 novemberében az FSZK-ban részt vettek egy konzultációs délelőttön, amely során a teljes körű, egyenlő esélyű hozzáférés biztosításához szükséges tudásanyagból hallgattak előadást, hasznos, gyakorlati tanácsokat kaptak, valamint eszközbemutatón vettek részt. Az előadásokon szó volt a mozgássérült, a látássérült, a hallássérült, a siketvak, az autista, a súlyosan, halmozottan sérült, valamint az értelmi sérült személyek szükségleteiről, illetve a nekik nyújtható segítségről ügyeik intézése során.

A konzultáció sikerének köszönhetően 2012. május 3-án a két szervezet vezetője együttműködési keret-megállapodást írt alá azzal a közös céllal, hogy az FSZK vagy az Önkormányzat szervezésében történő képzéseknél, programoknál egymást szakmailag támogatják.

Így a két szervezet szakemberei a jövőben – többek között – együttműködnek az esélyegyenlőséggel, a fogyatékos üggyel kapcsolatos felnőttképzési-, illetve kutatás-fejlesztési programok megvalósításában, közös rendezvényekkel, pályázatokkal, partnerkapcsolatokkal, tanácsadással segítik egymás munkáját.

Az együttműködés jelentőségét erősíti, hogy a sajtó nyilvános eseményen olyan fontos partnerek is részt vettek, mint az Autisták Országos Szövetsége, a Bliss Alapítvány, a Down Alapítvány, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (Humanitás újság) és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Fogyatékosügyi Főosztályát Dr. Juhász Péter vezető tanácsos képviselte.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FSZK