Együttműködés a Fővárosi ÁllatkerttelHír | 2013.05.28.

Fontos megállapodást írt alá az Állatkert olyan szervezetekkel, amelyek a fogyatékossággal élő embereket, köztük a mozgáskorlátozottakat, a vakokat és gyengénlátókat, a siketeket és nagyothallókat, a siketvakok, illetve az értelmi fogyatékossággal élőket képviselik. A megállapodás részben az intézmény által kínált kedvezményekről, részben pedig arról szól, hogy az említett szervezetek szakmai segítségével intézményük szeretne ez eddigieknél is jobban segíteni abban, hogy a fogyatékossággal élő emberek könnyebben vehessék igénybe kertük szolgáltatásait.

Megállapodást írt alá a Fővárosi Állat- és Növénykert a fogyatékossággal élő embereket képviselő öt legfontosabb hazai érdekvédelmi szervezettel. Ezek a szervezetek az Értelmi Fogyatékossággal Élők Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), a Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE), valamint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ).

A megállapodás alapján a szóban forgó szervezetek által kiadott, arcképes igazolvánnyal rendelkező személyek, illetve a velük érkező kísérők jelentős kedvezménnyel, a mindenkori csoportos belépőjegynél legalább 30 %-kal olcsóbb kedvezményes partneri belépőjegy megváltásával kereshetik fel az Állatkertet. Ez a belépőjegy jelenleg 600 forintba kerül.

A megállapodás azt is tartalmazza, hogy az említett szervezetek szakmai segítséget nyújtanak az Állatkertnek, hogy szolgáltatásait a fogyatékossággal élő emberek számára minél könnyebben igénybe vehető módon szervezze és alakítsa ki. Emellett az érdekképviseleti szervezetek segítenek abban, hogy az állatkerti látnivalókkal kapcsolatos aktuális információk minél könnyebben eljuthassanak a fogyatékossággal élő emberekhez.

Jóllehet a Fővárosi Állat- és Növénykert nem szociális intézmény, szinte nincs még egy olyan hely az országban, ahol olyan sokféle jogcímen kínálnak belépési kedvezményeket, mint nálunk. Kedvezményt kapnak a gyermekek, a diákok, a nyugdíjasok, a családok, külön a nagycsaládok, a csoportosan érkezők és külön a tanulmányi csoportok is. A legnagyobb mértékű kedvezményre a fogyatékossággal élő emberek jogosultak. Természetesen a belépési kedvezményeket az Állatkert is csak a gazdasági lehetőségek keretein belül tudja felkínálni. Éppen ezért fontos a most megkötött megállapodás, hiszen az említett szervezetek abban is segíteni tudnak az Állatkertnek, hogy azt a kedvezményt, amit a kertnek lehetősége van felkínálni, a leginkább rászoruló emberek kapják meg.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SINOSZ