Egyszerűbb lesz a szociális ellátások igényléseHír | 2012.11.27.

Idősek, megváltozott munkaképességűek, fogyatékkal élők és hozzátartozóik számára válik egyszerűbbé, gyorsabbá a szociális ellátások igénylése, megállapítása és folyósítása.

Az ügyintézési út lerövidítésével, az eljárásban résztvevők számának csökkentésével és a szélesebb körű tájékoztatással könnyebb lesz a szolgáltatások elérése, csökkenek az adminisztrációs terhek, többek között az öregségi, a szülői és az özvegyi nyugdíj, valamint az árvaellátás igénylése, elbírálása és folyósítása terén. A módosítások az elektronikus ügyintézést is elősegítik. Az egyszerűsítések közül a legfontosabbak a nyugellátások megállapítását és a lakóhely szerinti államba történő közvetlen utalást érintik.

A nyugellátások megállapításának gyorsítását szolgálja, hogy a nyugdíjbiztosítási szervek korszerűsítik a nyilvántartásukat. Ennek során adategyeztetésre nyújtanak lehetőséget, hogy a korábbi időszakok esetleges adathiányai mielőbb pótolhatók legyenek. A nyilvántartási rendszer képessé válik arra, hogy rövid idő alatt lehessen teljesíteni a biztosítottak ellátás, illetve igazolás iránti igényeit.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KORMÁNY.HU