Egyre több megváltozott munkaképességű kap állást a JászságbanHír | 2014.02.27.

Hatszor több megváltozott munkaképességű munkavállalót sikerült álláshoz juttatni 2013-ban Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az előző évihez képest. 'Célunk, hogy 2014-ben ez a szám tovább növekedjen' - nyilatkozta a Rádió Orientnek Bozó Andrea, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének Igazgatója.

2013–ban 2.143 kérelem érkezett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervéhez. 2013-ban az összesen 3.084 határozatból, tehát akik eddig ellátásban részesültek, csupán 298 esetben fordult elő, hogy a továbbiakban valamilyen ellátásban ne részesüljenek. Ez az összes ellátott személynek mindössze 9,6 százaléka. Az ellátottak felülvizsgálata során 12,5 százaléknak szűnt meg az ellátása állapotjavulás miatt. Az új kérelmek intézése, vagy a soros felülvizsgálatok során elvégzett 3.658 komplex vizsgálaton részt vettek 43 százaléka került foglalkozási-rehabilitációs szakértőhöz, azaz 1.571 fő, akik közül 1.003 főnek javasolták a B1, C1 kategóriát, tehát a munkába visszavezethetők aránya magas.

A nyugellátások és egyes más ellátások 2014. január havi emeléséről szóló 494/2013. (XII.23) kormányrendelet a 2014. január 1. előtt megállapított nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások, köztük a rehabilitációs járadék, rokkantsági ellátás és a rehabilitációs ellátás 2,4 százalékos emeléséről döntött.

A rehabilitációs szakigazgatási szerv célja a megváltozott munkaképességű munkavállalók visszavezetése illetve megtartása a munka világában, úgy, hogy a velük való törődés, foglalkozás az első lépéstől, a kérelem beadásától, a kérelem megvizsgálásán át, a rehabilitáció irányának felmérésén keresztül, a munkavállalóhoz való kiközvetítésig, egy helyen, egy szerv részéről történjen. A komplex minősítés egy összetett folyamat, melyet orvosokból, foglalkozási-rehabilitációs szakértőkből és szociális szakértőkből álló bizottság végez. Célja a megváltozott munkaképességű személy rehabilitálhatóságának megállapítása több szakterületet érintő értékelési szempontok alapján, majd képességeinek, adottságainak figyelembe vételével a rehabilitáció irányának meghatározása.

Egészségi állapota alapján B1 kategóriába tartozik az a személy, akinek egészségi állapota 51-60 százalékos és foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható. C1 kategóriába tartozik az a személy, akinek egészségi állapota 31-50 százalékos és tartós foglalkozási rehabilitációt igényel. Az e két kategóriába tartozók rehabilitációs ellátásra jogosultak és rehabilitációjuk elvárható és biztosítható. A B2 kategóriába az 51-60 százalékos egészségi állapotú, a C2 kategóriába az a 31-50 százalékos egészségi állapotú kerül, aki rokkantsági ellátásra jogosult, foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, a Rehabilitációs Szakigazgatási Szervvel együttműködni nem köteles, és nem köteles a felajánlott munkalehetőséget elfogadni. A munkaképesség megváltozásához vezethetnek többek között mozgásszervi és keringési problémák, pszichés, mentális zavarok, veleszületett rendellenességek, látás- és halláskárosodás is. A leginkább érintett korosztály az 50 év felettiek - hangsúlyozta az igazgató.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás. ORINTPRESS