Egyre nő az autisták száma hazánkban isHír | 2012.11.15.

Tizenöt évvel ezelőtt alakult meg az autizmussal élő értelmi sérült gyermekek csoportja az esztergomi Montágh Imre Speciális Általános és Szakiskolában.

Recska Valéria nyugalmazott igazgató szervezésével, Mátray Adrienn gyógypedagógus, illetve Hegyi Jánosné dajka szakmai munkájának köszönhetően indulhatott el ezen gyermekek speciális képzése. Az eltelt évek munkájáról a jelenleg és régebben ott tanuló tizenöt gyermek szüleinek és kollégáknak tartott előadást pénteken Mátray Adrienn, aki elmondta, hogy az iskola 40 km-es körzetből fogadja a gyerekeket.

– Jelenleg 8. osztályos korukig biztosított tanulóinknak a törvény szerint nekik járó autizmus-specifikus ellátás. Az azt követő - sérülésüknek megfelelő - ellátásuk bizonytalan. Felmérés után egyénre szabott fejlesztési terv szerint haladunk. Kiemelt területek a kommunikáció, a szociális készségek, önkiszolgálás fejlesztése. A módszertan jelentősen eltér a hagyományos tanítási helyzetektől. A módszerek alapja az információk vizuális megjelenítése – hangsúlyozta. A találkozón részt vett az Autizmus Alapítvány egyik vezetője Gájerné Balázs Gizella is.

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy nő az autizmussal élők száma. Ma Magyarországon, a nemzetközi adatokra vetítve, minimum 60 ezer autizmussal élő személy él. A legújabb kutatások szerint a növekedésnek a stressz az oka. Semmiképpen nem divat, ahogy azt oly sokan mondják. Erről elegendő az érintett szülőket megkérdezni. A másik ok - mely szerint nem "divatról" beszélünk -  objektív tényeken alapul: az autizmus spektrum zavar diagnosztizálható veleszületett fejlődési zavar. A diagnózis felállítására - és kizárására is - csak autizmusban képzett szakembercsoport jogosult.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KEMMA