„Egyetlen lépésre sem vagyok képes. Lépjünk túl rajta!”Hír | 2012.09.21.

Cor Van Damme 27 éves belga fiatalember a „Határok nélkül” projekt keretében kerekesszékkel utazza be Európát, hogy így motiváljon és megismerjen más fogyatékossággal élő európai fiatalokat. 2012. szeptember 11-én a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon járt.

Cor augusztus 25-én indult el Belgiumból, útja során közel húsz országba jut el, speciális autójával és kerekesszékével több mint tizenkétezer kilométert tesz meg. A „Határok nélkül” projektben szeretné megmutatni, hogy fogyatékossággal is lehet szabadon és önállóan élni, ha megfelelő segítség érkezik. Cor történeteket is gyűjt, amelyeket a honlapján mutat meg a világnak. A fiatalembert a European Network on Independent Living (ENIL) támogatja, amely a fogyatékkal élők európai hálózata. A beszélgetést Kovács Krisztina, az Egyetem fogyatékosügyi koordinátora vezette.

Az eseményen épek és fogyatékossággal élők is részt vettek, többször elhangzott, hogy az ilyen találkozásoknak nagy szerepe van az egymás iránti tolerancia és elfogadás kialakításában. Cor hangsúlyozta, hogy csak a fogyatékkal élők kezdeményezésére történhetnek pozitív változások, példaként a személyi segítés intézményét említette, amely Belgiumban lehetőséget ad a fogyatékkal élőknek az önállóbb életre.

Cor nyolc éves volt, amikor kiderült, hogy örökölt izomsorvadása van, néhány éve került kerekesszékbe. A fiatalember saját történetein keresztül motiválta a résztvevőket, elmesélte, hogyan ismerkedett meg tizennyolc évesen egy kerekesszékes férfivel, akinek családja és munkája volt. Cor egész látásmódját megváltoztatta a találkozás, ma már filozófiatanárnak készül. Szó volt a skandináv, a belga és a magyar fogyatékosügyi helyzet különbségeiről és hasonlóságairól is. Cor szerint alapvető tévedés, hogy a kormányzatok azt gondolják, a megfelelő anyagi támogatás elegendő a fogyatékkal élőknek, véleménye szerint a motiváció ennél sokkal fontosabb.

Az Egyetem speciális szükségletű hallgatói is megosztották egymással saját történeteiket és nehézségeiket is. Cor reméli, hogy pozitív üzenete minél több emberhez eljut és így a fogyatékkal élők közösen megmutathatják a világnak, hogy a nehézségek és az akadályok nem tántorítanak el attól, hogy azt csinálják, amit szeretnének.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ELTE