Egyedülálló magyar fejlesztés: Tolmácskesztyű siketeknekTanulmány | 2014.08.20.

Egyedülálló segédeszközt, különleges tolmácskesztyűt fejleszt jelnyelven kommunikáló siketek számára az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA SZTAKI) fiatal szakemberekből álló csoportja az Euronet Zrt. munkatársaival karöltve.

Sokszor okoz gondot a hallássérültek számára, hogy megértessék magukat a társadalom többi részével. Ugyan egymás között a jelnyelv segítségével képesek kommunikálni, ám ezt az ép hallásúak nem ismerik. A velük történő kommunikációban segít az a most augusztus végén záruló kétéves, az NFÜ támogatását elnyert kutatási program, melynek eredményeként elkészült egy nemzetközi viszonylatban is párját ritkító eszköz prototípusa.

A kutatási projekt résztvevői egy olyan, feszesen a bőrre simuló kesztyűt alkottak, melyen 12 érzékelő (szenzor) figyeli a kéz összes mozdulatát.

Minden szenzor egy bizonyos térbeli pozícióért felelős, a 12 szenzor együttes munkája pedig kiadja a jelnyelv mozdulatait. Ezt egy különleges szoftver bluetooth segítségével átviszi a felhasználó okostelefonjára, mely a jeleket betűkre fordítja, azokat mondatokká alakítja, és végül egy másik – a legújabb mobilokba már beépített – program a szöveget hangosan felolvassa a szemben álló embernek.

Ez így roppant egyszerűen hangzik, mégsem találkozunk ilyen eszközökkel. Mint Mátételki Péter, a projekt MTA SZTAKI-beli felelőse lapunknak elmondta, volt már néhány ilyen irányú próbálkozás a világban, de használható eszközt eddig sehol nem sikerült készíteni. Jórészt a szenzortechnika nem volt még elég fejlett, hogy megfelelő szoftvert lehessen hozzá konstruálni – teszi hozzá.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NOL.HU