„Egy lónak nincsenek előítéletei" Esemény | 2011.09.28.

Az ősz megméretések egész sorát hozta a lovasok számára, hiszen alighogy véget ért az immáron negyedik alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta, Fóton kezdetét vette a hetedik Nemzetközi Díjlovas- és Lovasterápiás Verseny. Mindkét rendezvény ép és sérült versenyzők együttes részvételével zajlott, a részletekről dr. Wagner Kingát, a Magyar Lovasterápia Szövetség elnökségi tagját és Bozori Gabriellát, a Fóti Lovasterápiás Központ vezetőjét kérdeztük.

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágtát szeptember 14. és 18. között, amelynek két napján, szerdán és csütörtökön négy csapatban összesen tizenhat sérült lovas indult a Széchenyi Pályán tartott sorversenyen. „A parasport-bemutatók a Vágta időzítésétől és a támogatóktól függenek. Az időpont ebben az évben szerencsére nem okozott gondot, nem volt átfedés más rendezvénnyel, és ha tudunk rá forrásokat szerezni, több programmal készülünk az elkövetkező években" – mondta el dr. Wagner Kinga, a Magyar Lovasterápia Szövetség elnökségi tagja. „Amennyiben módunk lenne rá, ismét rendeznénk lovastorna- és díjlovas-bemutatót" - tette hozzá.

A fogyatékossággal élő emberek lovassportja része a lovas kultúrának, a díjlovagló parasport a Nemzetközi Lovas Szövetség hivatalos szakága. A Nemzeti Vágta után bő egy héttel, szeptember 23-tól 25-ig zajlott a fóti Nemzetközi Díjlovas- és Lovasterápiás Verseny, ahol többek között sor került az első Parasport Díjlovagló Magyar Bajnokságra. „A két rendezvényen való részvétel mind fizikailag, mind anyagilag sok lett volna lovasainknak. Mivel ebben az évben a Vágtától kapott támogatáson kívül anyagilag senki sem támogatta a versenyt, összesen két lovat tudtunk elvinni a Nemzeti Vágtára, és ezek a megtartott programon kívül más bemutatóra nem voltak alkalmasak" – hangsúlyozta dr. Wagner Kinga.

A lovak megérzik, hogy valaki határozott-e vagy bizonytalankodik, és a durvaságot mindenkitől rossz néven veszik. Abban az emberben bíznak meg, aki megfelelően közeledik hozzájuk, ilyen lovasok az épek és a sérültek között egyaránt vannak. A lovasterápia és lovas parasport lényege éppen az, hogy a lónak nincsenek sem pozitív, sem negatív előítéletei, tisztán a viselkedés alapján ítél.

A Lovasterápiás Versenyen százharminc, az ország különböző részeiről érkező sérült gyermek vett részt. A látássérült indulók vezetett lovon ügyességi feladatokat oldottak meg, versenyeztek kezdő és haladó kategóriákban gyógypedagógiai lovastornában, valamint futószáras versenyszámban. A tanulásban vagy értelmileg akadályozott, illetve hiperaktív gyermekek ügyességi pályán, díjlovaglásban, gyógypedagógiai lovastornában és csapatváltó versenyben mérték össze tudásukat. A mozgássérült lovasok a díjlovaglás kategóriájában indultak.

„Rendezvényünk legfontosabb célja az volt, hogy a sérült és ép lovasok számára egy program keretein belül, közös helyszínen biztosítsunk versenyzési lehetőséget. Mindannyian kíváncsiak voltak egymás versenyszámaira, és az együttműködésük erősítéséért ebben az évben is megtartottuk a már hagyománnyá vált számot, a díjlovasok és sérült gyerekek közös, játékos versenyét" – számolt be a Közelképnek Bozori Gabriella, a Fóti Lovasterápiás Központ vezetője. Kiemelte a megmérettetés lelki vonatkozását: „A fogyatékossággal élők gyermekeknek sokkal kevesebb lehetőségük van a versengésre, pedig számukra is rendkívül lényeges, hogy megmutathassák, mit tudnak. Ezen a versenyen sikereket érhetnek el, erősödik az önbizalmuk, javul az énképük."

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG