Egy perc alatt adja vissza a látást a magyar lézerHír | 2014.10.30.

Részben magyar találmány a femtolézer, amely hat év alatt ezer ember szeme világát mentette meg. Most megmutatták, hogyan.

Amerikában építették meg, magyar szakemberek tökéletesítették és Budapesten alkalmazták először a méyebb szövetekbe behatolni képes, tökéletes pontosságú femtolézert, amellyel bármilyen szürkehályog percek alatt eltávolítható. A Semmelweis Egyetem szemészeti klinikáján most megmutatták, hogyan működik.

Az orvos operatőri segítséggel "csak" beállítja, a szemgolyó mely részét szeretné eltávolítani, a számítógép pedig elvégzi a többit. Miután helyi érzéstelenítéssel a gép alá fektetik a beteget és egy homorú alkatrésszel a szaruhártyához csatlakoztatták a lézert, hogy a szem biztosan ne mozogjon a beavatkozás alatt, nagy energiájú, de csupán tíz a minusz tizenötödiken másodpercig (tehát az emberi érzékszervekkel elképzelhetetlenül rövid ideig) aktív sugár vág a szövetekbe. Ez hatvanszor-hetvenszer pontosabb, mint egy gyakorlott sebész keze és akár egy tökéletes kört is leírhatunk vele.

Így történt a szerda délelőtt műtött beteg esetében is. Bár a femtolézert főleg fiataloknál és traumás eseteknél ajánlják (tömegesen egyelőre nem tudják alkalmazni), szürkehályogot is előszeretettel műtenek vele, amely főleg az időseket érinti, konkrétan minden második lakost. Maga a lézeres beavatkozás alig egyperces volt és simán vágta át a beteg vastag, kemény szürkehályogát, utána egy másik műtőben alig húsz perc alatt távolították el a hályogot, a szaruhártya hibáit és ültettek be egy új lencsét, amellyel egy fiatal felnőtt látását adták vissza az idős bácsinak, aki végig a tudatánál volt és segített az orvosnak. A femtolézerrel végzett műtétek alig egypercesek, rendkívül pontosak, esetükben kisebb a fertőzésveszély és a komplikációk száma is csökken, lényegesen gyorsabb a gyógyulás - mesélte Nagy Zoltán Zsolt, a klinika igazgatója, aki a műtétet végezte.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÍR24