Egy maraton előtt nem kifogás, ha nem tudsz futni Hír | 2015.07.21.

Felrohanni a Kékesre, teljesíteni egy maratont, vagy részt venni egy triatlonversenyen. Mindez bárkinek elérhető, még annak is, aki épp nem lát, vagy a lábait, esetleg a felsőtestét sem tudja mozgatni. Csak a megfelelő kíséret kell hozzá. A Suhanj! Alapítvány önkéntesei azt vallják, a mozgás öröme mindenkinek alanyi jogon jár.

Hosszú évek óta minden szombaton tíz órakor a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda elől kék egyenpólóban egy harminc-negyvenfős társaság veszi be a 26-os busz útvonalát. Futók, biciklisek, tandemesek, handbike-osok, futókocsisok, gyerekek, felnőttek kezdenek bele a 3,5 kilométeres Suhanj!-körbe. Ők a Suhanj! Alapítvány futócsapata, a mozogni vágyó, fogyatékkal élő emberek és az őket segítő önkéntesek közössége.

A csapatban vannak, akik csak kézzel tudják magukat hajtani (ők használják a handbike-ot), de akadnak olyanok is, akik még kézzel sem. Őket az önkéntesek tolják futókocsiban. Az edzéseken, a reggeli úszás után közvetlenül, látássérültek is részt vesznek: vagy egy látó mögé ülnek a tandemkerékpárra, vagy futnak valaki mellett. Nincs létszám- vagy egészségügyi korlát: bárki bármikor csatlakozhat a Suhanj! edzéseihez, ottlétünkkor például egy teljesen egészséges házaspár a teljesen egészséges kisbabáját tolva állt be egy körre.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: VS.HU