Egy gyógyszergyártó is beszáll az okos-kontaktlencse fejlesztésébeHír | 2014.07.21.

A Novartis fejlesztheti a Google okos-kontaktlencséit egy frissen kötött megállapodás nyomán - íja a Reuters. A svájci gyógyszergyártó licencmegállapodást kötött a technológiára, amivel a reményei szerint megreformálhatják az egészségügyet.

A Google okos-kontaktlencséinek fejlesztésében részt vesz a svájci gyógyszergyártó, a Novatis, miután licencmegállapodást kötött a két cég. A gyógyszergyártó egyik divíziója, a szemek kezelésére specializálódott Alcon megállapodott az amerikai internetes céggel a technológia használatáról. Ezzel az Alcon megreformálhatja a szemvédelmet és a gyógyászatot, erősítheti a termékkínálatát és vezető szerepét a kontaktlencsék piacán. A tranzakciót még jóvá kell hagynia a versenyhatóságoknak.

A lépés mérföldkövet jelenthet az egész egészségügynek. A Novartis célja, hogy olyan technológiát fejlesszen ki, amivel testen belülről lehet feltérképezni a betegségeket és megelőzni azokat. Az okos-kontaktlencsékbe szenzorok és mikrochipek lesznek beültetve. A cukorbetegek számára például hasznos lesz, hiszen folyamatosan mérhetik vele vércukor-szintjüket, ami az adatokat a mobil készülékükre továbbíthatja. Sokan pedig szemüveg nélkül élhetnek, mert az okos-kontaktlencsék visszaadhatják a szemnek a természetes autófókuszt. Az együttműködéssel találkozik a Google szakértelme az elektronika terén és a Novartis tapasztalata a szemek felépítését, működését illetően.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PORTFOLIO.HU