Egy év múlva költözhetnek ki a településekre a fogyatékossággal élőkHír | 2014.05.12.

Közös programokkal igyekszik közelebb hozni egymáshoz az épeket és a fogyatékossággal élőket a bélapátfalvi otthon. Várhatóan 2015 nyarán költözhetnek ki a környező településekre a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézetének fogyatékkal élő lakói. Az intézmény fogyatékosok otthona részlegéből 150 ember 15 lakásba költözik ki, s 6-12 fős lakóközösségekben élnek majd Bélapátfalván, Bükkszentmártonban, Mónosbélben, Nagyvisnyón és Szilvásváradon.

Tóth Erzsébet, az intézmény igazgatója elmondta, jelenleg az önállóbb életvitelt lehetővé tévő épületek kialakítását készítik elő: a kiviteli tervek elkészítése, az engedélyeztetés, illetve a közbeszerzések kiírása következik. A lakók az épületek felújítása, bővítése után költözhetnek majd ki. A fogyatékossággal élő emberek társadalmi befogadását és beilleszkedését elősegítő országos kampánnyal párhuzamosan jelenleg a lakókörnyezet „érzékenyítése” zajlik.

– A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. felhívására benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően elindítottunk egy rendezvénysorozatot abból a célból, hogy azokon a településeken, ahová tervezetten költözünk, az ottani lakosok és a fogyatékkal élők közelebb kerüljenek egymáshoz, ismerjék meg egymást. Mindenhol bemutatjuk az intézményben működő foglalkoztatási színtereinket, melyhez egy-egy kisebb kézműves műhelyt állítunk föl, ahol megismerkedhetnek a nálunk folyó értékteremtő munkával.

A programokon részt vesznek otthonunk lakói is, nem csupán azok, akik majd az adott településre költöznek, hanem mások is, s persze a kulturális csoportjaink is megmutatják magukat. Várjuk a leendő szomszédokat is, nagyon örültem annak, amikor idejött hozzánk beszélgetni az a holland házaspár, akik ingatlana mellett megépül az egyik lakóház. A rendezvénysorozat első tapasztalatai kedvezőek, kellemesen együtt töltötték a napot a helyszínre érkező helyiek és vendégek, illetve az intézményünkben élő sérült emberek a kézműveskedés és a szórakoztató műsorok során egyaránt – fejtette ki az első, bükkszentmártoni állomáson Tóth Erzsébet.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HEOL