Egy csésze kávé Zana Anitával a Parasportpress alapítójávalHír | 2015.06.13.

Gyermekkori álmom vált valóra azzal, hogy újságíró lettem. Már 8 évesen tudtam, hogy ezt szeretném csinálni a későbbiekben. Persze, akkor még az volt az illúzióm, hogy én egy olyan újságíró leszek, aki igazi újságba írja a cikkeket, nem pedig online gyártja az anyagokat, amelyeknek már videós és rádiós anyagok is részei. Egyébként 15 éves korom óta írok cikkeket, készítek interjúkat.

Hogyan lesz egy hozzád hasonló fiatal nő a sportok szerelmese?

Gyermekkorom óta a sport körül mozgok. A családom tagjai is igazi sportot szertő és értő magyar emberek. Emellett a sport és a kultúra az a két terület, ami a leginkább elősegíti a fogyatékossággal élő emberek és más hátrányos helyzetű, sérülékeny társadalmi csoportok integrációját. Továbbá a sport olyan élményeket ad versenyzőként és szurkolóként egyaránt, amit semmi más. Szerencsésnek érzem magam, hogy sportújságíróként erről a nehéz, de csodálatos világról írhatok, amit sportnak hívnak. Minden versenyző csodára képes, miközben az emberi teljesítőképesség határát súrolja.

Az évek során számos magazinnál megfordultál. Mik az alapvető különbségek?

Természetesen vannak különbségek, de az a lényeg, hogy bárhová is írsz, mindig próbáld kihozni a maximumot, keress új és még újabb témákat, kérdezz érdekesen. Bármelyik médiumról, is legyen szó. A Fradi Magazinnál nagyon sokat tanultam az FTC krónikásától, Nagy Bélától, a Magyar Nemzetnél, pedig Ballai Attilától. Nehéz is szavakba önteni, hogy pontosan mit, de az biztos, hogy olyan plusz dolgokat, amelyek nélkül ma sokkal kevesebb lennék.

2008-ban kint jártál Pekingben a paralimpikonokkal...

Nagyon- nagy élmény volt a pekingi paralimpia, az ott szerzett  élmények és tapasztalatok azóta is  kísérnek az élet rögös, de mégis szép útján.  Csodálatos volt a világ másik végén magyar sikerek részesének lenni. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ott lehettem. A Pekingben tapasztaltak nyomán születettet meg szakdolgozatom, valamit itt kaptam inspirációt, a Parasportpress Alapítványlétrehozáshoz is.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: REHABPORTÁL