Egy csésze kávé Kondor Tamás kerekesszékes énekesselHír | 2015.04.23.

Ha nincs a Divatbemutató kicsit másképp, és a Horváth Nikolettával készített interjú, könnyen lehet, hogy nem is akadtam volna össze Kondor Tamás nevével. Szerencsémre nem így történt.

- Hogyan kerültél kerekesszékbe?

- 2001-ben voltam részese egy autóbalesetnek. Két autó előzése közben a második oldalról belénkjött, gyakorlatilag leszorított az útról. Az út melletti fatönkön fennakadt a mikrobuszunk eleje, aztán a hossztengelye körül többször átfordult. Kiestem a hátsó ülésről vélhetően az oldalsó ablakon keresztül, és eközben eltört a gerincem, elszakadt a gerincvelőm. De a kerekesszékre ezután azért még pár hónapot várnom kellett...

- Kerekesszékesként egy tejesen új világba kerültél. Sok olyan dologról le kellet mondanod, amit az ép emberek meg tudnak tenni?

- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy semmi nem hiányzik az „előző életemből”. Sokféle dolgot szerettem, amihez kellett a lábmunka. Viszont a mostani helyzetben is találok épp elég dolgot, ami örömet okoz. Az ép emberekhez nem igazán szoktam hasonlítani magam. Illetve ha pontosan akarok fogalmazni, nem teszek különbséget. Nem érzem úgy, hogy a sérülésem más kategóriába sorolna. De hogy a kérdésre egyenesen feleljek: igen, elég sok dologról le kell mondani egy ilyen helyzetben, viszont felesleges ezek miatt lefagyni lélekben/agyban.

- Úgy tudom, van egy zenekarod. A közönség hogy fogadja, hogy kerekesszékben ülsz?

- A színpadról nem szoktam érezni különbséget az ép korszakomhoz képest – már amennyire emlékszem még arra a korszakra. Olyan előfordul, hogy a színpadról lefelé jövet megállítanak beszélgetni, és elmondják, mennyire tisztelnek az erőmért, hogy így is sznpadra állok. Ezek kedves dolgok, viszont én nem érzek magamban semmi különleges erőt. Ez az erő szerintem a legtöbbünkben megvan, csak kevesen kényszerülnek rá, hogy használják is. Szerencsére.

- Volt olyan eset, hogy a közönség azt hitte, a kerekesszék része a show-nak?

- Rémlik valami, hogy volt ilyen, de már nem emlékszem hol, és mikor... Valamikor kezdő roki koromban talán. Illetve 2013-ban – azt hiszem -, mikor az Iseumi Szabadtéri Játékokon Simon szerepében léphettem színpadra a Jézus Krisztus Szupersztárban. Nem volt belőle különösebben nagy találgatás, de a közönség nagy része nem tudhatta, hogy valóban kerekesszékes vagyok-e. Persze nem gond, ha ezzel egy kis plusz fejtörést okozok.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL