Egy csésze kávé Kollinger SzabolccsalHír | 2015.01.22.

Azzal kezdeném, hogy a világ leghíresebb kéz és láb nélkül született embere Nick Vujicic. Ausztráliában született 1982-ben szerb emigráns szülők gyermekként.

Tízévesen öngyilkosságot kísérelt meg, és azért imádkozott, hogy nőljön ki a keze-lába. Amikor édesanyja megmutatott egy cikket egy súlyosan fogyatékos emberről, megértette, hogy hasonlóan nehéz sorsa másnak is van. Kollinger Szabolcs a magyar Nick Vujicic, személyesen is találkozott vele Magyarországi fellépései alatt. A világon maximum száz olyan ember él, akinek születési rendellenesség következtében nem fejlődtek ki a végtagjai.

Születése után a mamája ott hagyta őt a kórházba. Élete legnagyobb fordulópontja három és fél éves korában következett be, amikor a Nők lapja újság szülőt keresett neki. A cikket elolvasta egy negyvennyolc éves, kétgyerekes újságárusnő, akinek egy keze van és a lábfeje a térdkalácsából nőtt ki. Ő vette magához Szabolcsot és azóta számára  ő az anya.

Kezdjük akkor ott, amikor a születésed után édesanyád a kórházban hagyott... Egy olyan anyukád lett aki tudja mi az fogyatékosnak lenni?

- Igen, mert ő maga is mozgássérült.

Elképesztő dolog amikor manapság villalakók, botrányhősök kerülnek címlapokra miközben itt vannak a mindennapi hösök mint Te, akik nap mint nap helytállásból csillagosra vizsgázik... Hogyan tudsz megküzdeni olyan dolgokkal, ahol szükség lenne legalább a kezekre... Hogy csak egy dolgot említsek - megtanultál írni a száddal, önállóan enni-inni, mindezek mellett úszol, focizol, és otthon pingpongozol - ez hihetetlen... Mesélnél nekünk egy két trükkről, mit hogyan tudsz megoldani?

- Az írást nem a számmal csinálom, hanem a csonkom és az arcom közé teszem a írószerszámot. Pingpongozni úgy szoktam, hogy felerősíttetem a csonkomra az ütőket egy gumi övvel, de ezt leginkább a videóimban láthatják, amiket a Youtube csatornámra tettem fel, egyéb videók társaságában. Úgy, mint evés - ivás, írás, stb.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL