Egészségkárosodás – útmutató érintetteknek és munkáltatóknakHír | 2012.12.12.

A 2012-es év első felében jelentősen megváltoztak az egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások. A CompLex Kiadó Egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások című könyve bemutatja az egészségkárosodáshoz, megváltozott munkaképességhez, rokkantsághoz kapcsolódó ellátások, járadékok, támogatások, segélyek és kedvezmények igénybe vételével kapcsolatos tudnivalóit. A kiadvány alapvető célja az új szabályozás teljes körű áttekintése, értelmezése, magyarázata, az összefüggések bemutatása közérthető nyelvezettel és számtalan példával.

A könyv feldolgozza a 2012 júliusáig hatályba lépett új rendelkezéseket, a jogosultsági feltételeket, eljárási szabályokat és a jogorvoslati lehetőségek körét is. Így megtudható többek között, hogy milyen szabályok vonatkoznak a megváltozott munkaképességre, a rokkantsági és rehabilitációs ellátásra, milyen pénzbeli ellátás illetve közlekedési kedvezmény jár az arra jogosultaknak, hogyan támogatják a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, hogyan alakul a baleseti táppénz, baleseti rokkantsági nyugdíj, az ápolási díj, a tartós vagy súlyos betegséghez kapcsolódó ellátások rendszere.

A könyv fejezetei részletesen bemutatják az általános alapelveket, és a vonatkozó jogszabályi környezetet is: az Egészségkárosodáshoz kapcsolódó társadalombiztosítási ellátásokat; az Egészségkárosodáshoz kapcsolódó szociális járadékokat, járadék jellegű ellátásokat; a Fogyatékossághoz, súlyos vagy tartós betegséghez kapcsolódó egyéb ellátásokat, támogatásokat, kedvezményeket; a Közlekedési kedvezményeket, támogatásokat.

Milyen összefüggések vannak az egyes ellátási formák között? Mik az anyagi jogi, illetve az eljárásjogi szabályok? A kiadvány ezekre a kérdésekre is választ ad. Rengeteg példával, számos táblázattal és folyamatábrával teszi könnyebben érthetővé az összetett, nehezen áttekinthető új jogi szabályozást. 

További információk

Forrás: COMPLEX