Egészség rehabilitáció konferencia sorozat III. - Fogyatékossággal élők közösségfejlesztő gyakorlata és módszerei Közép-EurópábanEsemény | 2011.09.14.

A Magyar ILCO Szövetség a 2009-es évben indította el a különböző fogyatékossággal élőket segítő civil szervezetek közösségfejlesztő programsorozatát. Ennek harmadik állomásaként kerül megrendezésre 2011-ben Pécsett a Fogyatékossággal élők közösségfejlesztő gyakorlata és módszerei Közép-Európában című nemzetközi konferencia.

A programsorozat elindításának hátterében olyan elképzelés áll, hogy mindenfajta fejlesztés elképzelhetetlen az érintettek cselekvő részvétele nélkül. A Közép-Európában működő fogyatékkal élőket képviselő civil szervezetek önérvényesítő-képessége nem elég erős, miközben tény, hogy a hasonló értékeket valló, hasonló célokat szolgáló egyesületek munkaerejét és sikerességét megsokszorozza, ha szorosan együttműködnek, ismerik egymás tevékenységét és munkamódszereit.

A konferencián olyan együttműködési formák mutatkoznak be, amelyeket fogyatékkal élő civilek hoztak létre, s fontos szerepet töltenek be térségük civil társadalmában. A konferencián megismerhetőkké válnak a közösségfejlesztés lehetőségei a civil folyamatok szervezésében, továbbá bemutatásra kerülnek a meghívott országok fogyatékos szervezeteinek helyi társadalmi cselekvőkészséget fejlesztő projektjei is.

A konferencia egyik célja a közös munka tapasztalatainak megosztása, közreadása azzal a szándékkal, hogy további együttműködéseket inspiráljon. Szakmai segítséget ad ahhoz, hogy a fogyatékkal élőket képviselő szervezetek helyi környezetük erőforrásává váljanak, és jelentős szerepet töltsenek be a közösségfejlesztő kapcsolatokat erősítő és partnerséget építő folyamatokban.

A konferencia a közösségfejlesztés kérdésköre mellett foglalkozni kíván az egészség rehabilitáció témájával is. A sorstársak által alkotott és működtetett közösségek fontos társas támogatást jelentenek a krónikus betegséggel és fogyatékkal élők számára. A társas támogatás erőteljesen befolyásolja az egészségi állapotot, a betegségekből való felépülést és a krónikus betegséggel, fogyatékossággal való megküzdést. Ha az egyén jól működő, támogató kapcsolati hálóval rendelkezik, akkor jelentős védőhatás mutatható ki az egészség tekintetében. A sorstársi, önsegítő közösségek, civil szerveződések tehát fontos elemei a rehabilitációs folyamatnak.

Fő témakörök:

• közösségfejlesztés gyakorlata és módszerei
• közösségfejlesztés civil szervezetek keretében
• civil szervezetek együttműködése, partnerség és érdekérvényesítés
• a komplex rehabilitáció orvosi, pszichológiai, társadalmi vonatkozásai
• társas támogatás és sorstársi közösségek, civil szerveződések szerepe a rehabilitációban

Résztvevők:

A konferenciára meghívjuk a közösségfejlesztés szakembereit, hazai és nemzetközi civil szervezetek képviselőit. Számítunk továbbá a rehabilitáció területén dolgozó, kutató, különböző szakterületeket képviselő szakemberek – orvosok, pszichológusok, pszichiáterek, szociális munkások, kutatók, egyetemi oktatók -, valamint a téma iránt érdeklődő diákok, PhD hallgatók részvételére. A konferencia nyitott minden érdeklődő számára.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KONFERENCIAKALAUZ.HU