Egészen különleges élmény várja a IX. kerületbenEsemény | 2014.01.28.

Fogyatékkal élő és ép táncosok együtt szerepelnek a színpadon a Trafóban február 3-án, mert az akadálymentesítésre nem csak fizikálisan, hanem a fejekben is szükség van. Az előadás lehetőséget ad a szinte dogmává merevedett előítéletek, tévhitek és sztereotípiák megbontására.

2014. február 3-án a Trafó Kortárs Művészetek Házában az ArtMan Mozgásterápiás Művészeti Egyesület ParaDOGMA című estjét nézheti meg a közönség. Az előadásban ép táncosok és fogyatékkal élő - értelmi akadályozott, autizmussal élő és mozgáskorlátozott – emberek egyenrangú alkotó- és előadótársként vesznek részt. A 15 éve működő Tánceánia Együttes, mely súlyosan halmozottan sérült előadókból és épekből áll, szintén színpadon lesz. Az előadás során az élőzenei kíséret is fontos szerepet kap.

"Egy a világunk, ahol mindannyian élünk: épek és fogyatékosok, fogyatékos épek és ép fogyatékosok. Az akadálymentesítésre nem csak fizikálisan, hanem a fejekben, lelkekben is szükség van" - olvasható a közleményben. Estjükön a megszokottól merőben eltérő az előadói és az alkotói összetétel, így a másság kérdése hangsúlyosan van jelen.

A program leírásában arra is kitérnek, hogy nem harcolnak a fogyatékosságokhoz kapcsolódó tévhitek ellen. "A mozgássérülés, vakság, autizmus, értelmi akadályozottság olyan speciális élethelyzeteket alakít ki, amelyek különleges, meghökkentő, szabálytalan megoldások tárházát rejtik. A kulcs a mozgás és tánc iránti érzékenység. A színpad és nézőtér között erős a határ, így a színház jól bevált keretrendszerével megvéd. S miközben a fő figyelmi fókusz a játszón van, a néző is résztvevője a helyzetnek."

Az előadás és a próbafolyamat lehetőséget ad a szinte dogmává merevedett előítéletek, tévhitek és sztereotípiák megbontására. A testtudati technikákon és improvizáción alapuló kortárs táncszínház fogyatékos művészei jelenlétükkel újratanítják, hogyan használjuk elfelejtett képességünket, az önreflexión alapuló, belülről fakadó átalakulást.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HVG