Egész éven át tart az ombudsman munkaügyi programjaHír | 2012.03.05.

Az alapvető jogok biztosa útjára indította 2012-es projektjét, melyben pályakezdő fiatalok, kisgyermekes anyák, kiemelten védett csoportok és kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek – fogyatékosok, hajléktalanok – munkaügyi helyzetét vizsgálja.

A „Munka méltósága" névre hallgató program célja, hogy feltérképezze a nehéz és hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok korlátait a foglalkoztatás terén, és megoldást találjon rájuk. „A munkaviszonnyal összefüggő konkrét jogsérelmekkel a biztos ugyan nem foglalkozhat, ám vizsgálhatja a munkához való joggal kapcsolatban felmerülő visszásságokat, a hazai foglalkoztatási viszonyokat" - áll az Alapvető Jogok Biztosának közleményében.

Az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté munkáját nagyrészt a hozzá érkezett panaszokra és már kivizsgált ügyekre alapozza. Ezek értelmében kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a munkaerőpiac milyen mértékben felkészült a felsőoktatási törvény reformjának következtében a munka világába kerülő, szaktudás nélküli fiatalokra. Vizsgálja a nők és a kisgyermekes anyukák helyzetét, az elhelyezkedési esélyeket és az alternatív munkaformákat - mint a távmunka, a részmunkaidő - is.

„A Munka Méltósága projektben az ombudsman egyebek mellett áttekinti azt is, miképpen hatnak a fogyatékossággal élő embereket foglalkoztató munkáltatóknak adott kedvezmények és mi történt annak érdekében, hogy megvalósuljon a fogyatékos emberek integrált foglalkoztatása" - áll a közleményben, amelyből kiderül, hogy az év során a hajléktalanok lehetőségeit, a közfoglalkoztatás, a segélyezés és munkaügyi központok tevékenységét is górcső alá veszik, de a roma munkavállalók esélyeinek feltérképezéséről sem feledkeznek el, különös tekintettel arra, hogy milyen ösztönző rendszerek motiválják a roma gyerekeket a továbbtanulásra.

A „Munka méltósága" program egész éven át tart, részeredményekre azonban már évközben is számíthatunk.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG