Edzőtermet keres a tanítványainak a fekete öves vak aikidómesterHír | 2015.08.05.

Dr. Kátai-Németh Vilmos fekete öves aikidómester és thai box edző. Bár az aikidó nem agresszív sport, és csak a támadó energiáját fordítja vissza, amikor vakoknak tart órát, Vilmos azt tanácsolja, eszükbe se jusson sportszerűnek lenni. Szerinte az az ember, aki egy vakot képes megtámadni, nem érdemel kíméletet. Tehát eszükbe ne jusson az aikidó sportszerű szellemiségét követve felsegíteni azt, aki a földre került.

Rúgjanak inkább bele még egyet, aztán igyekezzenek minél messzebb kerülni.

„Sok látó felháborodik, amikor ezt meghallja. Hogy mégis, micsoda tanács ez. De én csak azt tudom mondani, a vak ember legfőbb fegyvere a meglepetés. Az, hogy semmire nem becsülik, lenézik, ezért megdöbbennek, amikor visszaüt. De csak egyszer. Mert ha a támadó feláll, semmi nem akadályozza meg abban, hogy a vak mögé lopakodjon és egy fahusánggal távolról fejbe vágja. Akkor vége. Tehát a vak, ha védekezik, akkor nem lehet sportszerű. Kegyetlennek és megsemmisítőnek kell lennie” – magyarázza a fekete öves aikidómester, dr. Kátai-Németh Vilmos az NLCafénak.

Az ötlet egy utcai támadás során született benne, amikor megpróbálták kirabolni őt, a vak, védtelennek tűnő fiút. Nem tudatosan ütött vissza – a még látó korában megtanult önvédelmi fogások jutottak eszébe. Merthogy 16 éves koráig semmi baj nem volt a szemével. Akkor vette észre, hogy félhomályban, sötétben szinte semmit nem lát. A farkasvakságot vizsgálva találtak rá az orvosok arra, mi az igazi baja: a retinis pigmentosa nevű öröklött betegség, ami olyan gyorsan romlott, hogy négy hónap alatt szinte teljesen megvakult. Ekkor hagyta abba a karatetanulást is.

Ám a támadás stressze alatt előjöttek a rég tanult mozdulatok emlékei, és láss csodát!, már az is elég volt ahhoz, hogy a támadó elszaladjon. Ekkor bement a Vakok Intézetébe, és megkérdezte, hol tanulhatná meg megvédeni magát. Az ott kapott válasz megdöbbentette: „A vak ember örüljön,hogy él, és hogy közlekedni tud. Ne azon járjon az agya, hogy hogyan tudna verekedni” – tanácsolták neki. Ám Vilmos fejéből nem ment ki az eset, különösen hogy megtudta: a vak emberek bizony kedvelt célpontjai a rablóknak. Nem akart áldozat lenni, így visszatért az edzőterembe, ahol persze először nem értették, mit akar, és senki nem tudta, hogy is kellene tanítani őt, pláne küzdeni vele – hiszen nem lát.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ