ECDL informatika oktatás érzékszervi fogyatékkal élők számáraHír | 2012.09.29.

Érzékszervi fogyatékkal élők számára szervezett ECDL informatika oktatás, 2012. októbertől

A fogyatékkal élők integrációjának egyik legfontosabb feltétele az informatikai írástudás. Az e téren tapasztalható problémákat, valamint a képzési kínálat hiányát felismerve az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Informatikai Rendszerek Intézetén 2001 őszétől (Magyarországon elsőként) rendszeres térítésmentes felkészítő tanfolyamokat szervez látás- és hallássérültek részére.

Ismeretenk szerint ilyen célirányos informatikai képzést más felsőoktatási intézmény nem biztosít, ezért kidolgoztak egy kiscsoportos oktatási és vizsgáztatási formát, amit elsősorban más felsőoktatási intézmények hallgatóinak, valamint továbbtanulni, és munkát vállalni szándékozó látás- és hallássérülteknek kínálnak.

A látássérültek számára speciális beszélő programokkal, és egyéb segédeszközökkel felszerelt laboratórium áll rendelkezésre. Tapasztalataik szerint a célcsoport igényeit úgy tudják legjobban szolgálni, ha a tanárok személyesen is megküzdöttek már akadályokkal, valamint jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek az informatikai rendszerek használatában. A vak és gyengénlátó csoportokat vak tanár, Ecsedi Csaba, a siket és nagyothallókat a beszélt és jelnyelvet párhuzamosan használó nagyothalló tanár, Cserfalvi Annamária informatikus oktatja. A laboratóriumi hátteret, valamint a szükséges anyagi forrásokat az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara, valamint a Magyar Számítástechnika az Ifjúságért Alapítvány folyamatosan más célú kereteiből biztosítja. A programhoz szakmai felügyeletet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság is biztosít, valamint azért, hogy a vizsga a résztvevőknek ne jelentsen anyagi terhet, az ECDL vizsgakártyákat is térítésmentesen bocsátja rendelkezésre.

Tovább a teljes cikkre

Forrsá: SINOSZ