Down-szindrómával többségi iskolábanHír | 2014.02.06.

Szakácsi Ferkó 3. osztályos a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Általános Iskolában. Többségi iskolába jár Down-szindrómásként: együtt tanul az ép gyerekekkel, és ugyanazokat a követelményeket kell teljesítenie, mint nekik. Ferkó ezeknek a követelményeknek meg is felel, félévi bizonyítványának átlaga 4,16.

Édesanyja, Miklós Ágnes elmondja, hogyan jutottak el idáig:
- Miután Ferkó súlyos szívproblémával született és négy hónapos korában meg kellett műteni, így a korai fejlesztés számára csak 10 hónaposan kezdődött. Onnantól viszont a mai napig tart. Két és fél éves koráig a Down Alapítvány Korai Fejlesztőjébe jártunk, ott nagyon jó alapokat kapott. Miután a munkánk Nyíregyházára vezérelt bennünket, Ferkó egy csodálatos többségi bölcsibe került, ahol nagyon sok mindent nagyon gyorsan megtanult a szocializáció tekintetében, de a fejlesztésekkel itt nagyon magunkra voltunk hagyva - akkor még nem létezett a mai csodálatos Csodavár. A bölcsi után nagy nehezen találtunk egy szintén nagyszerű óvodát, ahol már fejlesztéseket is kapott. Emellett saját magunk által felkutatott és a gyerekre testre szabott módszerekkel haladtunk tovább.

- A családban kinek a "feladata" volt a fejlesztés?
- Ferkó fejlesztésében az egész család aktívan részt vett, valaki mindig "nyüstölte", szinte nem telt el nap fejlesztés nélkül. Fercsinek négy szerető testvére van, kettő közülük még velünk lakik, így viszonylag könnyen be lehetett osztani a feladatokat.

- Jutott-e elég idő a fejlesztések mellett arra, hogy Ferkó élje a gyerekkorát, játsszon, hobbijai legyenek?
- A fejlesztés nem azt jelenti, hogy egész nap a feladatlapok fölött ülünk. Nagy fontosságot tulajdonítunk a sportnak is, igyekszünk minden nap mozogni valamicskét, ha csak egy rövidke kutya sétáltatásról is van szó. Hat éves kora óta visszük magunkkal síelni, mára már kék és könnyebb piros pályákon magabiztosan közlekedik. Jó időben (tavasztól késő őszig) az iskolából biciklivel járunk haza, Nyíregyháza - Nyírpazony viszonylatban ez 7 km. Az úszással még hadilábon állunk, az még hátra van, többször már nekiszaladtunk, de nem adjuk fel. Ferkó két éve tanul gitározni is. Egy bűbájos gitár tanító néni foglalkozik vele és állítása szerint nagyon ügyes, hagyományos kottából játszik. Igyekszünk is megfelelni annak a biztatásnak és bizalomnak amit Ferkó a tanítóitól kap.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DOWN EGYESÜLET