Down-szindrómások is szerepeljenek a Disney-filmekbenHír | 2014.11.15.

Már több mint hatvanezren írták alá azt a petíciót, amelyben egy Down-kóros kislány édesanyja azt kéri a Disney stúdiótól, hogy produkcióiban engedjen nagyobb teret a szereplők sokféleségének, mert a Disney-filmekért rajongó lánya nem talál bennük példaképet a maga számára.

Az Antiochban élő Keston Ott-Dahl Down-kóros kislánya 15 hónapos, és imádja a Disney-filmeket. Az anya, Keston Ott-Dahl szerint ha a popkultúra nagyobb hangsúlyt fektetne a sokszínűségre, a sérült gyerekeket kevesebb zaklatás érné állapotuk miatt az iskolában. Az Ott-Dahl által kezdeményezett petíció ezért azt kéri a Disneytől, hogy következő filmjeiben szerepeljenek olyan karakterek is, akik közelebb állnak a lányához.

"Nem arról van szó, hogy a film a Down-kórról szóljon, csupán arról, hogy a produkciókban alkalmasint jelenjen meg olyan hős vagy hősnő, akinek Down-szindrómája van" - írta az édesanya. A petíció elismerően szól a Disney-filmekről, amelyek erkölcsi útmutatást nyújtanak a gyerekeknek, de nehezményezi, hogy a stúdió egy fontos területre nem fektet elég hangsúlyt: filmjeiben alig fordulnak elő sérült emberek, pedig ők gyakran céltáblái kortársaik, iskolatársaik zaklatásának.

A kezdeményezést hétfőig már több mint 60 ezren írták alá, megközelítve a kitűzött célt, a 67 ezer támogatót. Keston Ott-Dahl és élettársa, Andrea a DelaneySkye.com blogon vezeti Down-kóros kislányuk fejlődésének krónikáját. Terveik szerint az összegyűlt aláírásokat a kampány lezárása után eljuttatják Sean Baileynek, a Walt Disney stúdió elnökének, számolt be az esetről CBS San Franciscó-i honlapja.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO