Down-kór: mégis van esély a gyógyulásra?Tanulmány | 2013.05.11.

Egy agyi fehérje hiánya okozhatja a tanulási és a memóriaproblémákat a Down-kóros embereknél egy amerikai tanulmány szerint.

A Nature Medicine szaklapban közzétett tanulmányukban kaliforniai kutatók kimutatták, hogy a fehérjehiányt az váltja ki, hogy a Down-szindrómás emberek a 21-es kromoszómából három kópiát örökölnek. Amikor a kutatók ezt a fehérjét helyreállították Down-kóros egerek agyában, az állatok memóriafunkciói és viselkedése javult.

Jótékonyan hat a Down-kórra az SNX27

Huaxi Xu, a Sanford-Burnham Orvostudományi Kutatóintézet professzora, a tanulmány egyik szerzője elmondta: egereken végzett kísérletekben felfedezték, hogy az SNX27 fehérje fontos az agy működése és az emlékezet kialakulása számára. A kevés SNX27 fehérjével bíró egereknek kevesebb aktív glutamátreceptoruk van, és ezért tanulási és memóriaképességük gyenge. (A tanulás folyamatában és a memória kialakulásában a kutatások szerint a glutamátnak nagy szerepe van.)

Az SNX27-hiányos egereknek a Down-szindrómásokhoz hasonló jellemzőik vannak, ezért a kutatók ilyen emberek agyát vizsgálták, és megállapították, hogy a Down-kóros embereknek is jelentős mértékben alacsonyabb az SNX27 fehérje szintjük.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO