A Far From the Tree: A Dozen Kinds of Love című könyv különleges gyermekek neveléséről szól. A díjat odaítélő zsűri „monumentális alkotásnak” nevezte Solomon tíz éven át készült könyvét, amely „olyan szülők történeteit meséli el, akik nem csupán megtanulták kezelni a rendkívüli adottságokkal bíró, vagy épp bizonyos nehézségekkel küzdő gyermekeiket, hanem mindebben mély értelmet is találtak”.

A több mint 300 családdal készített interjúk alapján összeállított könyvben egyebek mellett a siketség, a törpeség, a Down-szindróma, az autizmus, a szkizofrénia, a csodagyerekek, az erőszakból született gyermekek témái merülnek fel.

Andrew Solomon megtiszteltetésnek nevezte a díj elnyerését és rendkívüli örömét fejezte ki amiatt, hogy a zsűri olyan könyvet választott, amely az orvostudományi és társadalmi előrehaladás néhány igen kényes kérdésével foglalkozik.

Az emberi- és állati egészségügyi kutatásokat támogató Wellcome Trust karitatív szervezet ötödik alkalommal ítélte oda a legjobb orvosi-egészségügyi témájú könyv szerzőjének járó Wellcome Book Prize elismerést. A díj 30 ezer font (11,2 millió forint) pénzjutalommal jár.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO