Matyóföld Szíve Mezőkövesd - Dolgoznának a rokkantak, de szűk a kínálatSzakmai cikk | 2011.08.30.

A megváltozott munkaképességű személyek többsége állást keres, de nem aktív álláskereső. Meg akar felelni a munkaerőpiac elvárásainak, hajlandó váltott műszakban dolgozni, de elsősorban részmunkaidőben és távmunkában szeretne elhelyezkedni, amiből szűk a kínálat - derült ki a Kelly Services kutatásból.

A Kelly Services idén nyáron kérdőíves felmérést végzett a megváltozott munkaképességű személyek álláskeresési szokásairól. A válaszadók 97 százaléka állást keresett, ez a szándék azonban nem mutatkozott meg a munkáltatók felé küldött közvetlen üzenetben. A többség (63 százalék ) "önéletrajz-küldési" aktivitása alacsony: magas az inaktívak száma, akik az álláshoz vezető első lépést, az önéletrajz elküldését sem teszik meg (21 százalék), illetve a kevésbé aktívaké, akik 1-5 munkahelyre küldenek (42 százalék). Ebből következik, hogy a többség álláskereséséi aktivitása alacsony az interjún való megjelenés tekintetében is: a válaszadók többsége kétharmada 1-5 állásinterjún vett részt, míg 15 százalékuk nem vett részt állásinterjún eddig.

Erős a munkaerőpiac elvárásainak való megfelelés szándéka: a válaszadók kétharmada hajlandó váltott műszakban dolgozni, szintén kétharmaduk részt venne oktatásban, hogy állást találjon. A Kelly Services munkaerő-piaci tapasztalataihoz képest a válaszadók magasabb arányban állították, hogy vállalnának váltott műszakban munkát. Ebben a munkaerőpiac elvárásoknak való megfelelés szándéka is szerepet játszhat. Több mint egyharmaduk azonban kizárta a munkavállalást váltott műszakban, amit általában a nagyobb létszámok felvételére kész munkáltatók (pl. gyári betanított munka) kínálnak. Az elutasítás oka lehet az egészségügyi állapot, mivel az egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon a magukat váltott műszakra alkalmasnak tartók közül sokan nem felelnek meg.

Az álláskeresési passzivitást meghatározó okok közül kiemeljük az álláskereső megváltozott munkaképességű személyek "hiányos és negatív " munkaerő-piaci ismereteit. Felmérésünk szerint a munkaerő-piaci lehetőségekhez mérten magasabb azok aránya, akik részmunkaidőben és a távmunkában szeretnének elhelyezkedni: 35, illetve 17 százalék. Tehát a válaszadók több mint fele kíván olyan időbeosztásban munkát végezni, ami a munkáltatók részéről kevésbé elfogadott, illetve kevésbé kínált foglalkoztatási forma a munkaerő-piacon. Természetesen az egészségügyi állapottól is függ az álláskeresők aktivitása, ami a részmunkaidő és a távmunka felé orientálja őket.


Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ