Dolgozhat-e cukorbeteg több műszakos munkarendben?Hír | 2014.12.15.

Bár a három műszakos munkarendet, illetőleg a nappali-éjszakai munkarend naponkénti változásával járó műszakbeosztást nem ajánlott a cukorbetegek számára, vannak kivételek - olvasható a Webbeteg.hu szakcikkében.

Dr. Baranyai Éva és Dr. Winkler Gábor leszögezik, a kizárólag életmódkezelést folytató, illetve az inzulinhatást erősítő tablettás vércukorcsökkentő kezelésben részesülők kivételével a több műszakos munkavégzés cukorbetegek számára általában nem tanácsos.

Az inzulinelválasztást fokozó tablettás vércukorcsökkentő kezelés alatt állóknál alapvető szempont, hogy fizikai vagy szellemi munkáról van-e szó. - A gyógyszeradag esetleges módosítása csupán az előbbi esetében jön szóba - a vércukor-önellenőrzés során készített vércukorprofilok alapján a napi dózis időleges csökkentése lehet szükséges - írják a szakemberek. A konkrét teendőket a kezelőorvos határozza meg. 

Az orvosok felhívták a figyelmet szakcikkükben, hogy a fizikai munkavégzés vércukorcsökkentő hatású, ami a gyógyszeradag esetleges módosítása mellett a munkavégzés idejére eső szénhidrátbevitel növelését is szükségessé teszi. 

Inzulinkezelés esetén nemcsak a több műszakos munkavégzés, hanem a naponta változó tartamú és intenzitású munkabeosztás is figyelembe veendő tényező - írják.

Az inzulindózis csökkentésének mértékének és időpontjának meghatározásakor döntő tényező a több napon keresztül folytatott, a váltott munkavégzés idejét is magában foglaló vércukor-önellenőrzés adatsora. 

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTAL