Derűsen látja a világot, pedig kerekesszékben élHír | 2014.05.17.

Első könyvét mutatta be Hozleiter Fanny a Pákolitz István Városi Könyvtár Kincskereső Gyermekkönyvtárában.

Az internetnek hála írásait, életének történetét rengetegen ismerik, csakúgy életfilozófiáját. Fanny a pozitív gondolkodás megtestesülése, alapelve, hogy mindenki maga dönt arról, kesereg-e, vagy derűsen látja a világot. Az ország Mosolyka néven ismerhette meg őt. Könyve, a Te döntesz, valójában önéletrajz, ami azt sugallja, hogy az életben minden csakis rajtunk múlik.

Különösnek tűnhet ez a gondolat egy olyan lánytól, aki izomsorvadással született és kerekesszékben él. Fannynak az orvosok 18 évet jósoltak. Ezzel a ténnyel 15 évesen szembesült. Három évet – mint a könyvtárban mesélte – azzal töltött, hogy élvezze a hátralévő napjait. Nem tett semmit, hogy meghosszabbítsa az életét.

Ma már másképp látja a világot a 25 éves lány. Folyamatosan meg kell küzdenie betegségével, hétköznapi nehézségekkel, hiszen nem képes arra, hogy a boltban levegye a polcról, ami megtetszik neki, nem tudja felvenni az ágy alá esett távirányítót. Mégsem kesereg. Nem szégyelli magát, nem vár szánalmat. Sőt, az keseríti el legjobban. Mérhetetlen iróniával és humorral közelíti meg saját állapotát. Könyvtárbeli közönségét gyakorta megnevetette.

Előbb azonban játékra hívta őket, arra kérte a hallgatóságot, hogy írjanak fel egy-egy szót egy darab papírra, ő pedig azokra reagálva mesélt életéről. Azt, hogy béna ugyanúgy mondja el magáról, mint azt, hogy szőke a haja. Új fogalmat is kreált: ez a bénakompatibilis. Ilyen lehet egy üzlet, egy jármű, egy férfi. Lényege, hogy azok számára is elérhető, akik kerekesszékben élik életüket. Fanny azt mondja, neki nem akadályai, hanem feladatai vannak. Édesanyjától – aki élete utolsó éveit szintén kerekesszékben töltötte – tanulta meg, hogy küzdeni kell.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: TEOL