A DePaul Industries meglátogatta a Napra Forgó Nonprofit Kft-t Hír | 2011.07.05.

A Napra Forgó Nonprofit Kft. többségi tulajdonosának, Héjj Tibornak a meghívására 2011.06.26-án Magyarországra érkezett a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató, szintén non-profit státuszú, az amerikai Oregon állambeli DePaul Industries vezérigazgatója Dave Shaffer és a tulajdonosi jogokat gyakorló igazgatótanács elnöke Dennis Doherty.

A DePaul 1971 óta működik az Egyesült Államokban, Oregon és Washington államokban. Célkitűzése, a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkához jutásának segítése. Az államtól, ill. a szövetségi szervektől állami támogatást nem kapnak, az elmúlt évben realizált 25 millió dolláros (kb. 5 milliárd forint) forgalmuk 97 %-a piacgazdaságból származik, 3 %-a adomány. Az elmúlt években kb. 50 – 50 %-on alakultak a bevételeik a privát és az állami tulajdonban lévő cégek, szervezetek megbízásaiból. Fő tevékenységük a munkaerő-kölcsönzés, a nem fegyveres őrzés-védés, biztonsági szolgáltatások, valamint az élelmiszeripari raktározási, csomagolási és logisztikai szolgáltatások.

 A Napra Forgóhoz hasonlóan a megváltozott munkaképességű munkavállalók aránya a DePaul-nál is 50-70 % között ingadozott az elmúlt években, azonban a fennmaradó személyek is a hátrányos helyzetűek közé tartoztak. A DePaul árbevételének 50%-át a megbízói által kiszervezett fent említett tevékenységek adták, a másik felét a munkaerő-kölcsönzés.

 Az amerikai cég és a Napra Forgó vezetőit  június 27-én délután a Parlamentben fogadta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős államtitkára, valamint június 28-án Horváth Gergely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Vezérigazgatója. A találkozón részt vett a négy legnagyobb hazai megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató állami tulajdonban lévő cég vezetője is. A megbeszéléseken a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának, a nyílt munkaerőpiacra történő hatékony visszavezetésének szakmai és pénzügyi kérdései voltak napirenden.

 Aranyosi Imre a Napra Forgó Nonprofit Kft. ügyvezetője a megbeszéléseket hatékonynak, eredményesnek értékelte. A DePaul és a Napra Forgó értékrendjében, célkitűzéseiben párhuzamosságot mutat, míg a céljaikat eltérő piaci, gazdasági és jogszabályi környezetben valósítják meg.

 Forrás: Napra Forgó Nonprofit Kft.