Delfin díj az esélyegyenlőségértHír | 2015.07.23.

A 2013-as év után ebben az évben is elnyerte a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. a Magyar Telekom által alapított Delfin-díjat. A díjat azzal a céllal alapították, hogy ezen a módon is kifejezzék elismerésüket azoknak a beszállítóiknak, akik kiemelkedően sokat tesznek a fenntartható fejlődésért.  A JOB a kitüntetést az esélyegyenlőség kategóriában nyerte el.

Markos Ádámot, a Rehabjob Nonprofit Kft. szakmai vezetőjét arról kérdeztem, mit jelent a cég számára ez az elismerés.

Nagyon büszkék vagyunk rá, komoly elismerése ez a munkánknak. A díj odaítélésével értékelték azt a fejlődési ívet, amit a REHABJOB (ez a JOB megváltozott munkaképességűek és fogyatékossággal élők munkaerő piaci integrációs divíziója) megalakulása óta mutat, illetve azt is értékelhették a Delfin díj odaítélői, amilyen fejlődést tapasztalhattak munkánkban 2013 óta.  Ekkor már ugyanis elnyertük ezt az elismerést.

 

Mik voltak azok a lépések, amiket tettek annak érdekében,- amiért most a díjat is kapták -, hogy az előbb említett megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő embereket segítsék?

Az első díjjal munkánknak azt a szegmensét ismerték el egyrészt, amit az információk széleskörű átadásának érdekében tettünk. Azaz létrejött a megváltozott munkaképességűek munkaerő piaci integrációját segítő portál, a Facebook-oldalunk és a Blogunk is. Ezeken a felületeken igyekszünk nem csupán a  lehető legszélesebb  nézőpontokból információkat átadni, hanem mód van az információ cserére éppúgy, mint kérdések feltevésére, fórumozásra, illetve hasonló helyzetű emberek életét megismerni stb.  A második elismerést azért a munkáért is kaptuk, amit a cégek felé is nyújtunk, hogy  megkönnyítsük az érintett emberek elhelyezkedését.   Mi olyan komplex szolgáltatást nyújtunk a cégeknek, amivel nem csak megtalálni tudják a cégek a munkaerőt, hanem tanácsaink nyomán megtartani a munkavállalókat, akár hosszú távon is.  Ez nem is olyan egyszerű dolog, mint ahogy a munkaadók gondolják. Mi szakszerű segítséget tudunk nyújtani. Jogi kérdésekben éppúgy, mint a kommunikációban, érzékenyítésben stb.

 

A Delfin-díj a fenntartható fejlődésről szól. A JOB, illetve a REHABJOB mint munkaerő közvetítő miképpen lehet szereplője ennek a tevékenységétől látszólag teljesen távol eső dolognak?

A fenntartható fejlődés egy olyan eszme, gondolat, tudomány, ami a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás fontosságáról szól. Az emberi erőforrásokkal való „gazdálkodás” legalább ilyen fontos. Magyarországon még igazán nem él az a szemlélet, hogy a megváltozott munkaképességű, a fogyatékossággal élő ember is igencsak hasznos, mi több értékes munkaerőt jelenthet, amivel nagyon is jól lehetne „gazdálkodni.” Mi épp ennek a szemléletnek a megváltoztatására törekszünk a korábbiakban említett információs felületek működtetésével és a gyakorlatban a munkaerő közvetítéssel, vagyis a munkavállalók és a munkaadók egymásra találásának segítésével és a munkáltatók, a majdani kollégák felkészítésével, a befogadó környezet megteremtésével.

Forrás: REHAB BLOG