December 3-a a Fogyatékos Emberek VilágnapjaSzakmai cikk | 2016.11.22.

A kormány támogatja a fogyatékos emberek teljes életútját végigkísérő rehabilitációt, ennek egyik eszközeként további forrást biztosít a támogató szolgálatok kapacitásának növelésére - hangzott el a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság szerdai ülésén.


A Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság közleményéből kiderült, a bizottságban többek között a tavasszal a pártok által egyöntetűen elfogadott, 11 évre szóló Országos Fogyatékosságügyi Programban meghatározott célok végrehajtásáról egyeztettek.

A bizottsági ülésen szó volt annak lehetőségéről, hogy a közeljövőben minimumfeltételként jelenjen meg az akadálymentesítés az uniós fejlesztésekben. 

Ágazatközi munkacsoport alakult a Szociális Farm kezdeményezéssel kapcsolatban, amely növelné a sérülékeny csoportok foglalkoztatottságát, hozzájárulna a társadalmi integrációhoz, és fontos eszköze lehetne a társadalmi szemléletformálásnak is. Továbbá a testület tájékoztatást kapott az egészségügyi szolgáltatások valamennyi fogyatékos ember számára történő hozzáférhetőségével kapcsolatos fejlesztési tervekről.

A 2016-os évre vonatkozó költségvetési törvény alapján jövőre 1,2 milliárd forinttal emelkedik a támogató szolgáltatásokra és közösségi ellátásokra szánt összeg - áll a szaktárca közleményében.

A támogató szolgáltatások különösen fontosak, mert segítik az intézményi férőhely kiváltási programot. A kormány elismerve a fogyatékos személyeket szolgáló szervezetek tevékenységét, idén októberben 44,6 millió forint többlettámogatást nyújtott a támogató szolgáltatást működtető önkormányzati, egyházi és civil fenntartóknak - írják. 

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU