December 3-a a Fogyatékos Emberek VilágnapjaHír | 2013.12.03.

A társadalom egyik legfontosabb adóssága a fogyatékossággal élő emberek felé az, hogy a jogosnál kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem biztosítja számukra a lehetőséget ahhoz, hogy a saját életükre vonatkozó döntésekben részt vegyenek.

1992 óta december 3-a a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti.

Nehezen találnak munkát, legtöbbjük segélyből, rokkant nyugdíjból kénytelen élni. Vannak Magyarországon és Erdélyben támogató szolgálatok, amelyek kifejezetten arra jöttek létre, hogy fogyatékos emberek életét segítsék. De elegendő, ha csak a szervezetek foglalkoznak velük? Nekünk, akik bármikor összetalálkozhatunk egy vak vagy mozgáskorlátozottal emberrel az utcán vagy a buszon, tudnunk kellene az év minden napján, hogyan segítsük és támogassuk embertársainkat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTÁL