D-vitaminnal érdemes küzdeni a depresszió ellenTanulmány | 2013.10.20.

Ősztől mindenképpen el kell kezdeni szedni a D-vitamint, különben hiányos állapotba kerül a szervezet. A legújabb vizsgálatok szerint tavaszra a lakosság 95 százaléka nem rendelkezik optimális értékekkel. Korábban úgy becsülték a szakemberek, hogy a lakosság nagyjából 60 százalékát érinti a D-vitamin-hiány, egy nemrég elkészült felmérés azonban ennél is aggasztóbb eredményeket hozott.

Eszerint a hideg hónapok végére az emberek 95 százalékának szervezetében lehet a kívánatosnál kevesebb a bőrt érő napsugárzás hatására képződő anyagból.

A Semmelweis Egyetem vizsgálatából az derült ki, hogy a lakosság tavaszi D-vitamin-szintje a normálérték fele. Az elmúlt három évben mintegy négyezer beteg gyermek D-vitamin-szintjét is megmérték a II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán Budapesten, ám mindössze harmaduk rendelkezett optimális értékekkel. Ennél is riasztóbb adat, hogy országosan, becslések szerint, százezer gyermeknek van extrém D-vitamin-hiánya.

Orvosi szervezetek szerint ősszel és télen komoly szükség van a D-vitamin pótlására. Az elmúlt években nőtt azok száma, akik rendszeresen szedik ezt a vitamint, de ez is kevésnek tűnik – vélik a szakemberek.

Az, aki tavasztól őszig elegendő időt tartózkodik a napon, adott hónapokban elméletileg gondoskodni tud a megfelelő D-vitamin-szintről. Ehhez akár 10-30 perces napon tartózkodás is elég lehet, bár ezen az időtartamon még vitatkoznak a kutatók. Tévedés azonban azt hinni, hogy sokáig kitartanak a vitaminkészletek annál, aki sok időt tölt nyáron a napon. A D-vitamin-tartalékokat az ember pár hét alatt feléli, ezért szükség van az őszi pótlásra.

Szakértők szerint a napfénytől való túlzott félelem is hozzájárulhat ahhoz, hogy a D-vitamin-hiány sok embert érint. A magas faktorú napolajak, naptejek is gátolják ugyanis a vitamin képződését.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL