Cukorbetegen is lehet édes az életHír | 2015.01.08.

A gyógyszeripari innovációknak hála ma már sokkal könnyebben tartható karban a diabétesz, a betegség szinte észrevehetetlenül kezelhető. Gyógyítani viszont ma sem tudják, ezért a korszerű gyógyszerek mellett fontos az életmódváltás.

A cukorbetegség kezelésének négy alappillére van. Az első az egészséges táplálkozás, és ha kell, a megfelelő gyógyszerek szedése, a második a testmozgás, a harmadik pedig az ellenőrző vizsgálatok rendszeres elvégzése. Ha gyógyszerekre van szükség, fontos, hogy a betegek betartsák az orvosi utasításokat, csak így érhető el, hogy a vércukorszint normalizálható legyen.

A gyógyszerek szedését nem szabad abbahagyni akkor sem, ha a páciens jobban érzi magát - az ugyanis nem azt jelenti, hogy meggyógyult, hanem azt, hogy jól sikerült a gyógyszerezés beállítása. Önhatalmúlag sem szabad változtatni a kezelés mikéntjén, minden módosításról ki kell kérni az orvos véleményét. Ugyanígy fontos a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, a rendszeres kontrollokon való részvétel, mellette pedig az évente történő szemészeti és fogászati vizsgálat.

A testmozgás az egyik legjobb gyógymód a cukorbetegség ellen. Napi fél óra testmozgás - például séta, gyaloglás, kocogás, futás, kerékpározást - már sokat segít, köszönhetően annak, hogy így a szervezet elégeti a fölösleges testzsírt, segíti a testsúly szinten tartását. Mindez csökkenti a vérnyomást is, segít megelőzni, hogy a szívet és az érrendszert további betegségek is terhelni kezdjék. Az ugyanakkor fontos, hogy a betegek csak akkor kezdjenek sportolni, ha vércukorszintjük már egyensúlyban van, ha nem magas a vérnyomásuk, nincsenek szívpanaszaik és nem lázasak. Sokat segíthet az is, ha a sporttársak közt van olyan, aki tud a cukorbetegségről, és segíteni tud, ha az érintett vércukra valami miatt mégis hirtelen leesne.

A cukorbeteg étrend alig különbözik a nem cukorbetegeknek ajánlott, kiegyensúlyozott étrendtől. Azaz esetükben is 50 százalék szénhidrátot, 20 százalék fehérjét és 30 százalék zsírt tartalmaz az ideális menü. Természetesen, ha valakinél már jelentkeztek a cukorbetegség szövődményei, például a veséjét károsította a diabétesz, akkor a fehérjék mennyiségét csökkenteni kell.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA