Cukorbeteg lettem, mit tegyek? – Tanácsok diabétesszel élőknekHír | 2014.11.11.

A diabétesszel élőknél egyénileg eltérő, hogyan tartják ellenőrzés alatt a vércukorszintjüket, de az alábbi, általános módszerek követését a legtöbb beteg számára javasolják az orvosok. Akár minket érint a cukorbetegség, akár közvetlen hozzátartozónkat, ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni!

A legjobb természetesen az, ha a cukorbetegséget korszerű, innovatív megoldásokkal, okosgyógyszerekkel és helyes életmóddal megelőzzük. Ha a cukorbetegség már kialakult, akkor a legtöbb betegnek mindenképpen életmód-változtatásra van szüksége ahhoz, hogy a betegségét kordában tarthassa. Az alapvető változások ilyenkor rendszerint a táplálkozást és a fizikai aktivitás rendszerességét érintik, de emellett nagyon fontos az is, hogy a páciens az orvosával is szoros kapcsolatban a maradjon, és az előírt kezelésekben és gyógyszerek szedésében a lehető legpontosabban kövesse az utasításait.

Fontos a kiegyensúlyozott étrend

Az elsődleges tanács, amely szinte valamennyi cukorbetegre érvényes az, hogy vezessen be rendszert az étkezési szokásaiba, és körültekintően válogassa meg a napi menüjét. Ha egy diabéteszes kihagy egy étkezést, megnöveli annak kockázatát, hogy a vércukorszintje hirtelen megváltozik, ami rosszullétet válthat ki. Az állandósult rendszertelen táplálkozás pedig legtöbbször súlygyarapodáshoz vezet, ami szintén a cukorbeteg állapotának romlását okozhatja.
Általában elmondható, hogy a diabéteszesek diétájának fontos része, hogy kerüljék a zsíros ételeket, a főzéshez pedig lehetőleg többszörösen telítetlen zsiradékokat (növényi olajokat) használjanak. Emellett a legtöbb orvos javasolja, hogy teljes kiőrlésű lisztből készítsék az ételeiket, mert ennek felszívódása lassabb, és így nem okoz hirtelen vércukor emelkedést. A zöldségfélék és gyümölcsök alapvető részét kell képezzék a napi étkezéseknek, mert a belőlük nyerhető vitaminok, rostok és ásványi anyagok rendkívül fontosak a szervezet működéséhez, ráadásul az 5 grammnál alacsonyabb szénhidráttartalmú „tételeket” ezek közül bele sem kell számolni az étkezésbe, ugyanakkor a magas cukortartalmú gyümölcsöket – például banán és aszalt gyümölcsök fogyasztását – kerülni kell.

Rendkívül fontos emellett a folyadékbevitel mennyisége, ami ideális esetben napi 2-3 liter vizet jelent. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a húsok és tejtermékek fogyasztását nem szokták ellenezni az orvosok, ezekből a beteg különösebb korlát nélkül ehet. Ugyanakkor az alkohollal igen körültekintően kell bánni: nap egy-két dl vörösbor még jót tesz az egészségnek, de ezen felül már kevés alkoholtól is gyorsan zuhan a vércukor szintje, ami fokozza a diabétesz gyógyszereinek hatását, növeli a kiszáradás veszélyét, és hipoglikémiás rosszulléthez vezethet.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ