Csongrád megye élen jár a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásábanHír | 2014.05.29.

Csongrád megyében mintegy ötszázan vesznek részt a megváltozott munkaképességűek rehabilitációját és foglalkoztatását segítő projektben. A kormányhivatal további száz főt vonna be a jövőre záruló programba.

Országos konferenciasorozat keretében ismertetik a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által uniós támogatással megvalósított, 11,7 milliárd forint összköltségvetésű programot, melynek célja, hogy a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációját, illetve foglalkoztatását elősegítse. Polner Eörs, a kormányhivatal főigazgatója arról tájékoztatott, hogy a 2012 nyarán létrehozott rehabilitációs szakigazgatási szerv eddig 4800 rehabilitációs kártyát adott ki, mellyel a munkáltatók 27%-os adókedvezményben részesülnek. Eddig 860 megváltozott munkaképességű személy elhelyezkedését segítették elő megyénkben, ezen felül a most futó projekt keretében 280 főét.

Polner Eörs bejelentette, a kormányhivatal további száz megváltozott munkaképességű foglalkoztatására adott le munkaerőigényt. Beszámolt arról is, hogy a kormányhivatal milliókat spórol hivatali kézbesítő szolgálatával, ahol szintén megváltozott munkaképességűek dolgoznak, most pedig postázó, ügyiratkezelő és takarító munkakör betöltésére kötöttek megállapodást a rehabilitációs hivatallal. Hozzátette, országos szinten is kiemelkedő a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon zajló program, mely keretében 90 főt foglalkoztatnak. Ujfalusi László, az Országos Rendőr-főkapitányság Gazdasági Főigazgatóságának ezredese is méltatta a megyei programot, hiszen Csongrádban dolgozik a legtöbb megváltozott munkaképességű a rendőrség kötelékében, de országszerte további 630 fő bevonását tervezi a rendőrség fizikai, adminisztratív és szellemi munkakörben egyaránt.

Jelenleg mintegy 9000-ren vesznek részt a programban, a cél, hogy számuk elérje a 10 ezer főt június végéig – tájékoztatott Tatosné Takács Andrea. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese elmondta, eddig mintegy 4700-an dolgoznak, több mint 1500-an pedig különböző képzéseken vesznek részt a projekt keretében, melynek leglényegesebb eleme, hogy 100%-os bérköltség-támogatást foglal magában. Csongrád megyében eddig több mint 200 millió forinttal támogatták a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, illetve oktatását, eddig hat intézmény és 167 munkáltató regisztrált a programba több mint 600 fő munkaerőigényt jelezve.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZEGEDMA