A látássérültek rehabilitációs központjai csökkentett kapacitású működésre rendezkednek be Hír | 2011.07.05.

Év végéig biztosan tovább működnek a látássérült személyekre specializálódott regionális rehabilitációs központok, miután mindegyik szervezet pályázatát elfogadták. A 125 millió forintos keret csak az elemi rehabilitációt támogatja, így a központok kivétel nélkül csökkentett kapacitású működésre rendezkednek be.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) megbízásából áprilisban hirdette meg a „Látássérült személyek részére rehabilitációs központok működtetése" című pályázati programot. Az ország nyolc rehabilitációs központja mind benyújtotta pályázatát a 132 millió forintos keretre, amelyre valamivel több, mint 125 millió forint igény érkezett.

A Közalapítvány Kuratóriumának döntése értelmében mind a nyolc pályázat támogatásra jogosult. Eszerint a két fővárosi, vagyis a Siketvakok Országos Egyesülete és a Szempont Alapítvány nyerte el a támogatást, illetve még a kaposvári Ki-Látás Közhasznú Alapítvány, a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete, a szegedi Kreatív Formák Alapítvány, a hajdúdorogi Fehér Bot Alapítvány, de a miskolci Látássérültek Észak-magyarországi Regionális Elemi és Foglalkoztatási Rehabilitációs Központja, valamint a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete is sikerrel pályázott.

„Ahhoz, hogy a korábbi szolgáltatások fenntarthassuk mintegy 40 millió forintra lenne szükségünk, ám a mostani kiírásban ennek az összegnek csak a felére pályázhattunk" – tudtuk meg a Szempont Alapítvány elemi rehabilitációs részlegének szakmai vezetőjétől, Kónya Katalintól. A funkcionális látásvizsgálat és látástréning, a közlekedéstanítás, a kommunikációs- és számítástechnikai eszközök használatának tanítása, valamint a pszichológiai tanácsadás továbbra is elérhetőek lesznek alapítványnál, azonban a szociális és csoportos pszichés segítségnyújtás, a Bothmer gimnasztika és a társastánc már nem fér bele a pályázati keretbe. „Szeretnénk, ha ezek a jól működő, népszerű programok fennmaradnának, de ehhez magánszemélyek és cégek támogatására lesz szükségünk."

Tovább a cikkre

Forrás: ESÉLYKERT.HU