24,7 milliárd forintra csökken a megváltozott munkaképességűek támogatására szánt összegTörvényi változás | 2011.06.20.

2011-től megszűnt a Munkaerő-piaci Alap (MPA) rehabilitációs része, a rehabilitációs hozzájárulásból befolyó 50-60 milliárd forint pedig a költségvetésbe áramlik. A NEFMI tájékoztatása szerint bár idén 32,9 milliárdról 24,7 milliárdra csökken a megváltozott munkaképességű emberek támogatására szánt összeget, jelenleg három munkacsoport dolgozik egy igazságosabb elosztási rendszer kidolgozásán.  

A MPA rehabilitációs részének célja a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának javítása volt, 2011-től azonban a bevételét képező – 2010-től ötszörösére emelkedett – rehabilitációs hozzájárulást, azaz mintegy 50-60 milliárd forintot a központi költségvetésbe irányították át. A fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási támogatását a költségvetési törvény (2011. évi CLXIX. törvény) szabályozza, amelynek értelmében az idei évre meghatározott összeg 24,7 milliárd forintra csökkent a tavalyi 32,9 milliárd forinthoz képest, „ezért a tárca olyan megoldásokat keres, amelyek segítik a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató munkáltatók helyzetét" – tudtuk meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságától.

A munkaerőpiaci rehabilitációs alap megszüntetését közvetve az indokolta, hogy a minisztérium az életbe lépő változásokkal a jelenlegi rendszerben lévő igazságtalan és diszfunkcionális elemeket kívánja megszüntetni. „Jelenleg három munkacsoport dolgozik azon, hogy a támogatási rendszer a jövőben igazságosabb, kiszámíthatóbb legyen, és a fogyatékos és megváltozott munkaképességű munkavállalók érdekeit hatékonyabban szolgálja" – tájékoztatta a Közelkép Hírügynökséget az államtitkárság.

Tovább a cikkre

Forrás: ESÉLYKERT.HU