CSAVARGÁSOK KEREKESSZÉKKELHír | 2016.02.24.

Farkas Dezső, Prehryfarkas kollégánk írt egy emailt pár hónappal ezelőtt, hogy van itt egy lány: Tóth Tímea, aki nagyon jól ír, nemrég jött haza az Egyesült Államokból és ja, amúgy kerekesszékes.

Aztán olvasgatva Timi írásait kirajzolódott előttünk egy vidám, kivételesen jó humorérzékkel megáldott fiatal nő képe, aki piszkosul jól ír. És aki nem mellesleg nagyon vagány, bátor és belevaló ember, mert van és volt bátorsága ahhoz, amihez keveseknek: minden akadállyal makacsul szembemenve harcolni az álmaiért!

Aztán egy téli este személyesen is megismerkedtünk. Beszélgettünk erről-arról, mindenféléről. Azt az estét több email váltás követte, aminek eredményét most itt olvashatjátok. - írja cikkében a Hello Magyarok!

– A közelmúltban megjelent egy könyved, ami amerikai utazásodról szól. Régóta szerettél volna könyvet írni vagy adta magát?

Adta magát. Régóta mondogatják, akik ismerik az írásaimat, hogy könyvet kéne írnom, én meg úgy voltam vele, hogy ha már boldog-boldogtalan könyvet ír, akkor én csak azért se fogok :) De aztán az amerikai út során született beszámolók összeálltak egy kerek egésszé, és lett belőlük egye-könyv. Szóval a megjelent az kicsit túlzás, a polcra nem lehet feltenni – de gépen lapozgatható. 

– Mikor és miért kezdtél el blogolni?

Amióta az eszemet tudom, írtam. Naplót, mesét, levelet – bármit. A blog jó tíz éve kezdődött. Akkor vágtam bele a lakásvásárlásba, gondoltam, biztos van leírás a neten arról, hogyan is kell akadálymentes lakást kialakítani. De nem volt, így kénytelen voltam utánajárni, hogy mit honnan hogy… és ezt dokumentáltam is a magam stílusában.

– Azért kezdtél el tehát blogolni, hogy egy akadálymentes lakás kialakításának menetét dokumentáld… Mit lehet tudni a betegségedről?

SMA a hivatalos neve – gerinc eredetű izomsorvadás –, ez egy ritka genetikai betegség, ami az izmok fokozatos gyengülésével jár. Nekem 11 hónapos korban jelentkeztek váratlanul a tünetek, 11 éves korom óta használok kerekesszéket, de végleges, genetikai teszttel alátámasztott diagnózisom 37 évesen lett. Kicsit elhúzódott… mentségemre szolgál, hogy ’78-ban erre még nem is volt teszt, később meg  nem érdekelt a neve sokáig.

– Mindez mégsem tántorított el attól, hogy nyakadba vedd a világot. Sokat utazol? Milyen országokban jártál eddig?

Kevesebbet, mint szeretnék :) De azért sokfelé jártam már – Németországban, Franciaországban többször, Velencében is kétszer, voltam Angliában, Spanyolországban, Marokkóban, és a legfrissebb élmény Amerika. 

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HELLO MAGYAROK!