CÉL AZ ÚJ EGYÉNI CSÚCS – PARALIMPAIAI KVÓTÁSOK 6. RÉSZ – TUNKEL NÁNDORHír | 2016.06.07.

Tunkel Nándor a 49 kilogrammos súlycsoportban versenyző kiváló erőemelő 2015-ben az egri IPC Erőemelő Európa-bajnokságon ezüstéremmel örvendeztette meg a hazai szurkolókat. Fejlődése töretlen, idén februárban megjavította az országos rekordot. 

Nándi biztosan ott lesz Rióban, komoly esélyekkel készül a paralimpiára.

Következik paralimpai kvótásokat bemutató sorozatunk 6. része. Tunkel Nándorral Zana Anita beszélgetett.

Zana Anita: Hogyan kezdtél sportolni, és miért pont az erőemelést választottad?

Tunkel Nándor: Idén szeptemberben lesz öt éve, hogy, először csak hobbiból elkezdtem edzésre járni. Szerettem volna az állóképességemet növelni és egészséges életmódra váltani. Engem is meglepett, amikor gyorsan jöttek azok az eredmények, ami alapján elindultam egy tehetségkutató versenyen. Ezen a versenyen rögtön második helyett értem el és onnantól még lelkesebben edzettem.

ZA: A nemzetközi mezőnyben néhány éve robbantál be. Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

TN: Mindegyik eredményemre nagyon büszke vagyok, hiszen komoly munka van mögötte. Amennyiben mégis ki kellene emelnem egyet, akkor az a 2015 év novemberében megrendezett Európa bajnokság. Csodálatos élmény volt hazai rendezésű nemzetközi versenyen ezüstérmet szerezni úgy, hogy mindvégig a családom és a barátaim is a helyszínen szurkolhattak értem.

ZA: Hogyan telik egy átlagos napod? Mennyit edzel?

TN: Mivel már nem sok idő van a riói paralimpiáig minden nap ezzel a tudattal kelek, minden este ezzel alszom el. A napjaimat és az edzéstervemet erre építem fel. Szigorúan figyelek az étrendemre. Egy héten öt napot edzek, edzésen kiegészítő gyakorlatok és a versenyszámomra felkészüléseként a fekvenyomás váltják egymást. Hétvége a pihenésé, kivéve, ha keretedzések vannak.

ZA: Szabadidőben mivel foglalkozol, mi jelenti számodra kikapcsolódást?

TN: Szeretek a természetben lenni és a horgászat teljesen kikapcsol.

ZA: A paralimpiára szinte az „utolsó pillanatban” jutottál ki. Mit éreztél ekkor?

TN: Négy évvel ezelőtt, amikor neki álltam ennek a sportágnak azt mondták, hogy akár ki is juthatok a paralimpiára nem igazán hittem el, hogy lesz esélyem rá. De az utolsó egy évben lehetőségem nyílt komoly nemzetközi versenyekre kijutni és tapasztaltam, hogy képes vagyok „megszorongatni” az ellenfeleimet. Elkezdtem hinni benne, hogy akár valóság is lehet a paralimpiai részvétel. Négyéves álom vált valóra, amikor megtudtam, hogy ranglistás helyezés alapján, egyenes ágon szerezhettem meg a kvótát.

ZA: A paralimpiára milyen célokkal utazol ki?

TN: Mindenképpen életem eddigi legjobb formáját akarom hozni és új egyéni csúcsot nyomni. Célom, hogy az első hat között végezzek, de ha dobogóra állhatok minden érem a legcsodálatosabban fog csillogni a szememben!

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MINDENAMISPORT.HU