Carlos De Saro, a Down-szindrómás számítástechnika tanárHír | 2014.11.19.

Carlos De Saro gyerekkora óta érdeklődik a számítástechnika iránt, így nem meglepő, hogy ezen a téren szerzett felsőfokú szakképesítést és most számítógépes ismereteket tanít. Amiért  “Fighting Against Adversity” (Harc a hátrányok ellen) nevű, non-profit vállalkozása mégis a hírekbe került, az az, hogy a 6-17 éves, Down-szindrómás gyerekeket és fiatalokat oktató De Saro maga is Down-szindrómás.

A 36 éves De Saro Mexikó egyik legjobb magánegyetemén tanult emberi fejlődést, számítástechnikát és üzletfejlesztést. Később a Mexikói Emberi Jogi Bizottságban dolgozott, és itt szembesült azzal, hogy a fogyatékossággal élők számára milyen korlátozottak a tanulási, képzési és munkavállalási lehetőségek.

- Ezért létrehoztam saját non-profit szervezetemet, hogy a munkavégzéshez szükséges számítógépkezelést tanítsak, és hogy elérjem, hogy a munkavállalásban a cégek és az állami hivatalok befogadóbbak legyenek. A mai munkaerőpiacon számítógépes ismeretek nélkül nem lehet boldogulni.

A diákok a tanfolyamokon egyéni tanterv szerint tanulnak, a programokkal nyelvi, kognitív, társas és tanulási képességeiket is fejlesztve. A képzésnek önmagában is pozitív hatása van az életminőségükre, de abban is segít, hogy jobban érvényesüljenek a munkaerőpiacon, ahol a Down-szindrómás munkavállalóknak hagyományosan kevés lehetősége van.

De Saro Dél-Amerikában és az USÁ-ban is tart előadásokat arról, hogy milyen fontos képességektől függetlenül mindenkit befogadni az iskolákba, a munkába és a társadalomba. Nemrégiben Down-szindrómás gyerekeket nevelő szülők előtt beszélt az életéről és a munkájáról. Azt akarja elérni, hogy az inklúzió teljes és mindenkire vonatkozó legyen, és tudja, hogy a számítástecnika ezt segítheti. A mexikói országgyűlés előtt is beszélt arról, hogyan segíthetik a számítógépes ismeretek a társadalmi befogadást, és hogy milyen fontos a fogyatékossággal élők képzése. Szorgalmazta, hogy biztosítsák a lehetőséget, hogy a fogyatékossággal élők számítógépkezelést tanulhassanak, hogy dolgozni tudjanak és hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DOWN BABA