Cápatámadás után olimpiai éremért úszikHír | 2012.08.26.

A dél-afrikai paraúszó, Achmat Hassiem cápatámadásban vesztette el jobb lábszárát, de nem tört meg, reméli, hogy a szerdán kezdődő paralimpián érmet nyer. Hassiem három számban próbálkozik, 100 pillangón, 100 és 400 gyorson indul. Az éremre minden esélye megvan, a világranglistán az első háromban van a számaiban.

Hat évvel ezelőtt ő sem gondolta, hogy egyszer majd paralimpikon lesz, de egy cápatámadás megváltoztatta az életét az életmentőként dolgozó Hassiemnek.

„Egy négy és fél méteres fehér cápa jött be az öbölbe, ahol edzettünk, és az öcsém felé tartott. Természetes, hogy a báty vigyáz a fiatalabb testvérre" - nyilatkozta a BBC-nek.

Hassiem csapkodni kezdett, hogy magára vonja a cápa figyelmét, miközben riasztotta az életmentőket, akik neki már nem tudtak segíteni. „Már csak én voltam és a cápa, a következő dolog, amire emlékszem, hogy megragadta a jobb lábszáramat, csapkodott körülöttem, majd a víz alatt húzott úgy ötven métert."

Hassiem akkor menekült meg, amikor hallotta, hogy eltörtek a lábszárcsontjai a harapástól. „Tudtam, hogy szabad vagyok. Ezért gyorsan a felszínre úsztam". A parton a testvére segített neki, elszorította a vénáit, hogy ne vérezzen el.

A paraúszó már Pekingben is indult, de a sikerek csak később jöttek. 2011-ben nyolc számból nyolcat megnyert a dél-afrikai bajnokságon, és hatban Afrika-csúcsot úszott. 200 pillangón pedig világbajnok lett 2010-ben.

A támadás ellenére Hassiem nem gyűlölte meg a cápákat, sőt, egy olyan alapítványnál dolgozik, amely a cápafajok megmentésén dolgozik

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SPORT GÉZA